Sinds de uitvinding van de tv zijn de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten nog nooit zo spannend geweest. Maar toch, soms dwalen je gedachten af als Twan Huys weer eens bij Nova komt vertellen wat de laatste ontwikkelingen zijn. Dat komt niet doordat we allang weten wat het laatste nieuws is, maar door de mensen die achter Huys langslopen: demonstranten met borden en spandoeken. De meeste van deze borden laten aan duidelijkheid niks te wensen over. Twee vrouwen die middels een spandoek laten weten dat ze een hertelling willen, zijn onmiskenbaar democraten. En als er iemand rondloopt met een bord met de tekst ‘mijn oma kan wel lezen’, weet je: een republikein.
Maar soms is het niet zo makkelijk. Bijvoorbeeld als er een vent met een bord met een internetadres rondloopt. Omdat de man achter Huys blijft staan, hebben we alle tijd om de boodschap tot ons te laten doordringen. JeremysProphecy.com is het adres dat de Amerikaanse wethouder Hekking ophoudt. Achter dit adres blijkt een nogal vage site schuil te gaan, waarop misstanden in de psychiatrische gezondheidszorg aan de kaak worden gesteld. De boodschap: het is geen misdaad om psychische problemen te hebben. De pagina’s zijn opgedragen aan Jeremy Jacobs, die twee jaar geleden een mislukte zelfmoordpoging deed en sindsdien zit opgesloten in een inrichting. Ten onrechte, vinden de makers die Jeremy’s ‘vrijlating’ bepleiten.
Het adres viel niet alleen Station Wibautstraat op. Er zijn meer Nederlanders die de man achter Huys hebben zien staan, zo blijkt uit het gastenboek op de site. Een van de bezoekers vraagt zich af of we hier te maken hebben met een nieuw Blair Witch project. Blair Witch is een met minimale middelen gemaakte griezelfilm die vorig jaar dankzij een goedbezochte site een kassucces werd. De makers van deze site zouden op soortgelijk succes uit zijn, zo vermoeden bezoekers. Volgens een andere bezoeker ligt het veel eenvoudiger: de makers van de site zijn gewoon gek. ‘Achter een Nederlandse presentator gaan staan om op die manier je website te promoten, dat is pas gestoord.’
Dit artikel verscheen in Trouw.