iPhone vs. Android

Android heeft alles in zich om het dominante besturingssysteem voor de smartphone te worden. Apple moet daarom alle zeilen bijzetten.

Heeft Telegraaf-journalist Alfred Monterie enkele uitspraken van Steve Wozniak uit zijn duim gezogen? Het nieuws uit de krant van wakker Nederland dat ‘Woz’ voorziet dat Android uiteindelijk het dominante mobiele besturingssysteem wordt omdat het Google-besturingssysteem meer mogelijkheden biedt, werd wereldwijd overgenomen. Wozniak liet echter in allerijl weten dat hij verkeerd was geciteerd.

Was dat ook echt zo? Nog voor het Telegraaf-artikel verscheen, twitterde Alexander Klöpping, die Wozniak donderdag tijdens Summit 2010 interviewde, dat de Apple-oprichter wel degelijkgecharmeerd is van Android. Bovendien meldde Klöpping na publicatie dat Wozniak in de veronderstelling verkeerde dat hijoff the record sprak toen hij De Telegraaf een ander nieuwtje vertelde – over een eerdere smartphone van Apple. Misschien gold dat ook voor de Android-passage van het interview?

Hoe het ook zij: Wozniak geeft wel zo ongeveer toe dat hij ‘gebaseerd op wat ik gelezen heb’ verwacht dat Android uiteindelijk groter kan worden dan iOS. Tegenover Engadget verklaart hij voorts: ‘Ik wil Android niet affikken, maar ik vind niet dat Android nu in de buurt kan komen van iOS. Android kan een groter marktaandeel krijgen, maar nog steeds beroerd zijn.’

Keuzevrijheid
Dat er zoveel commotie is ontstaan over de uitspraken van Wozniak valt alleen maar te verklaren uit het feit dat hij aan de wieg stond van Apple. Want zo wereldschokkend is het nu ook weer niet om te verwachten dat Android uiteindelijk de grootste wordt. Android heeft namelijk alles in zich om het dominante besturingssysteem voor de smartphone te worden.

Volgens De Telegraaf trok Wozniak een parallel met Windows voor de pc – en die vergelijking is zo gek nog niet. Net zoals Windows op de pc’s van allerlei fabrikanten kon worden geïnstalleerd, zo zijn er tal van producenten van smartphones die hun toestellen uitrusten met Android. Daarmee heeft de consument meer keuze dan bij de iPhone.

En die keuzevrijheid is één van de belangrijkste redenen geweest waarom het Microsoft-besturingssysteem het op de pc uiteindelijk van de Mac won. Dat er veel verschillende producenten van Android-toestellen zijn, leidt ertoe dat je een Android-toestel kan kopen dat goedkoper is dan de iPhone – net zoals een pc vroeger goedkoper was dan de Mac. De prijs van een smartphone/pc speelt nu eenmaal een belangrijke rol bij de aanschaf.

Enorme winstmaker
Geen wonder dat het marktaandeel van Android in het afgelopen jaar explosief is gegroeid. Dat gestegen marktaandeel leidt er vervolgens weer toe dat Android een interessanter platform wordt voor ontwikkelaars – een andere belangrijke reden waarom Windows het uiteindelijk won van het Mac-besturingssysteem.

Dé reden waarom ik eind jaren negentig switchte van de Mac naar de pc was dat veel software alleen voor Windows werd gemaakt. En als er wel een versie voor de Mac uitkwam, dan verscheen die doorgaans pas maanden later dan de Windows-versie.

Moet Apple dan maar besluiten om iOS te licenseren aan allerhande producenten van mobiele toestellen? Dat lijkt een zeer onwaarschijnlijk scenario. De iPhone is een enorme winstmaker voor Apple en het bedrijf zal het alleenrecht op de productie van devices met iOS om financiële redenen dus niet graag uit handen geven.

Angry birds
Zal iOS het daardoor onvermijdelijk gaan afleggen tegen Android? Op het aanbod van toestellen en de prijs zal Apple het gevecht met het mobiele besturingssysteem van Google nooit kunnen winnen, lijkt me. Ook op het gebied van de apps zal Apple het moeilijker gaan krijgen. Tegelijkertijd liggen daar wel de kansen voor Apple.

Natuurlijk, door het explosief groeiende marktaandeel en de openheid is Android een geduchte concurrent. Maar iOS heeft ook enkele voordelen. Op dit moment verdienen developers simpelweg nog meer met het ontwikkelen van een app voor de iPhone dan voor Android, bijvoorbeeld omdat iPhone-bezitters veel vaker de portemonnee trekken voor een app.

Daarnaast is de ontwikkeling van een app voor Android niet altijd even makkelijk – juist omdat er zoveel verschillende toestellen met verschillende specificaties zijn. Apple-ceo Steve Jobs wees er eerder al eens fijntjes op dat deze fragmentatievoor ontwikkelaars niet bepaald prettig is. En het bericht dat ontwikkelaar Rovio een lijst heeft gepubliceerd met zeventien Android-handsets waarop het niet mogelijk is om Angry Birds te spelen, lijkt Jobs’ gelijk te bevestigen.

Kinderziektes
Zijn dit kinderziektes? Wozniak/De Telegraaf (doorhalen wat niet van toepassing is) denkt van wel. Als dat inderdaad zo is (en eigenlijk ook als dat niet het geval is), doet Apple er verstandig aan om het app-developers meer naar de zin te maken. Hun bijdrage is immers van niet te onderschatten belang in de strijd met Android.

Dat naar de zin maken kan op tal van manieren. Denk aan het versnellen van het review-proces van nieuwe apps. Hoe sneller je je programma in de App Store ziet verschijnen, hoe motiverender dat is voor ontwikkelaars. Verder kan het ook geen kwaad als Apple de toelatingseisen voor apps wat versoepelt en iets minder voor zedenmeester speelt.

En tot slot zou Apple ervoor kunnen kiezen om een kleiner percentage in te pikken van het verkoopbedrag van een app. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat 80 procent van de ontwikkelaars vindt dat ze een te groot deel van de omzet (30 procent) moeten delen met Steve Jobs. Op korte termijn gaat een dergelijke beslissing natuurlijk ten koste van de winst van Apple, maar op lange termijn kan dat besluit zich dubbel en dwars terugbetalen.

Dit artikel verscheen op Bright.nl.