Enkele duizenden hackers van over de hele wereld melden zich de komende dagen in het Brabantse Liempde voor What The Hack (WTH).
WTH trekt hackers van over de hele wereld. De bezoekers kunnen tientallen lezingen bijwonen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo geven Maurice Wessling en Sjoera Nas van de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) donderdagmiddag een lezing over de bewaarplicht. Een dag later vertelt Webwereld-medewerker Brenno de Winter over cryptografie.
Op WTH is het mogelijk om internet tot in je tent te krijgen. Er is een draadloos netwerk en over het hele terrein liggen kabels. Wie ’s avonds over het festivalterrein loopt, ziet de pc’s af en toe door de tentdoeken schijnen. De meeste mensen zetten hun laptop of computer echter neer in een van de grote tenten die de organisatie heeft neergezet.
Hoewel WTH officieel pas donderdag van start gaat, waren er woensdagavond al honderden mensen aanwezig op Landgoed De Velder. Het terrein is ’s avonds sprookjesachtig verlicht. Een bezoeker projecteert beelden op de bomen. Elders staat een raket.
Geschiedenis
What The Hack (WTH) is de opvolger van de legendarische hackersbijeenkomsten Galactic Hacker Party (1989), Hacking at the End of the Universe (HEU, 1993). Hacking in Progress (HIP, 1997) en Hackers At Large (HAL, 2001).
Met name HEU in 1993 speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het Nederlandse internet. Op die bijeenkomst werd onder meer de basis gelegd voor De Digitale Stad (DDS). DDS betekende halverwege de jaren negentig voor veel Nederlanders de eerste kennismaking met de mogelijkheden van internet.
WTH duurt tot en met zondag. De toegangsprijs bedraagt honderdvijftig euro. Wie op zaterdag arriveert, is honderd euro kwijt. Mensen die alleen op zondag komen, betalen vijftig euro.