Europese petitie tegen bewaarplicht

Zij roepen internetgebruikers op om een petitie te tekenen op Dataretentionisnosolution.com. Donderdagmorgen hadden een kleine 1500 mensen hun naam en e-mailadres achtergelaten op de site. EDRI en XS4ALL zullen de ‘handtekeningen’ aanbieden aan de Europese Commissie en het Europarlement.

De Europese campagne tegen de bewaarplicht (data retention) wordt donderdag officieel gelanceerd op What The Hack, het festival dat op dit moment plaatsvindt in het Brabantse Liempde. Rop Gonggrijp (organisatie What The Hack) en Emmanuel Goldstein (hoofdredacteur van het hackersblad 2600) zullen tijdens hun openingstoespraak aandacht besteden aan het initiatief.

In oktober zullen de Europese ministers van Justitie een beslissing nemen over het opslaan van de zogeheten verkeersgegevens van alle Europese burgers. Verkeersgegevens zijn bijvoorbeeld de telefoonnummers die iemand belt, de plaatsgegevens van de eigenaar van een mobiele telefoon, de adressen waarnaar iemand mailt of de url’s van de webpagina’s die iemand bezoekt. Welke gegevens precies onder de bewaarplicht gaan vallen, staat echter nog niet vast.

De Europese Justitie-ministers denken dat de bewaarplicht een hulpmiddel kan zijn in de strijd tegen het terrorisme. Door de recente aanslagen in Londen is de druk toegenomen om snel een beslissing te nemen over de invoering van een bewaarplicht.

Onaanvaardbare inbreuk

Privacyorganisaties en internet- en telecomaanbieders hebben forse kritiek op de plannen. XS4ALL noemt de bewaarplicht ‘een onaanvaardbare inbreuk op de privacy van haar abonnees’. Daarnaast zijn er voor providers hoge kosten verbonden aan het opslaan van allerhande gegevens over hun gebruikers.

“Internetaanbieders hebben niet de techniek in huis om voor elke abonnee het internetgedrag vast te leggen”, stelt XS4ALL. “De kostbare ontwikkeling van deze technieken gaat ten koste van verbetering van internet op het gebied van veiligheid en privacy. Tot slot bestaat het risico dat door een combinatie van falende techniek en menselijk handelen de verkeerde internetgebruiker wordt aangemerkt als verdachte.”

EDRI is een koepelorganisatie van Europese digitale-burgerrechtenclubs. Er zijn zeventien organisaties uit elf landen bij aangesloten, waaronder het Nederlandse Bits of Freedom (BoF).