Ingepikte namen internet inleveren

Het internetbedrijf Name Space, dat 12 procent van alle Nederlandse internetdomeinnamen in bezit heeft, raakt het grootste deel daarvan vandaag kwijt.

Dat heeft de instantie die de Nederlandse domeinnamen verstrekt, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), gisteren bekendgemaakt. Name Space heeft een schuld van ruim een half miljoen gulden bij de SIDN. De Stichting heeft daarom maandag een deurwaarder langsgestuurd bij de Amstelveense ‘domeinkaper’.
Volgens een woordvoerster van de SIDN heeft Name Space voor 90 procent van de 45000 aangevraagde .nl-domeinen nooit betaald.

‘We hebben verschillende keren aanmaningen verstuurd, maar daar is nooit op gereageerd. Vandaag is de laatste dag dat Name Space kan betalen.’ Doet Name Space dat niet, dan verliest het bedrijf alle namen.

Gijs Graafland, directeur van Name Space, is niet van plan de rekening te voldoen. ‘We willen op deze manier een statement maken. Ik heb namelijk het idee dat wij op een andere manier behandeld worden dan anderen die domeinnamen aanvragen. De voorzitter van de SIDN heeft een hekel aan ons, omdat we zoveel namen hebben geclaimd.’

Name Space heeft niet alleen schulden bij de SIDN. Ook bij PCM, uitgever van onder meer Trouw, NRC Handelsblad en de Volkskrant, staat nog een rekening open van ruim 53000 gulden. Tot voor kort adverteerde Name Space dagelijks op de voorpagina’s van alle landelijke dagbladen. ‘Die rekening zullen we spoedig voldoen’, verzekert Graafland.

Ook in het verleden heeft Graafland met een ander bedrijf geadverteerd in diverse PCM-kranten zonder daarvoor te betalen. Graafland: ‘Ik vind het echt super-Nederlands om daarover te beginnen. Het betreffende bedrijf is gewoon failliet gegaan. Ik heb in mijn leven 14 bedrijven gehad. Daarvan zijn er maar twee failliet gegaan.’

Wat de SIDN met de vrijgekomen domeinnamen van Name Space gaat doen, is nog onbekend. Vorig jaar leidde het vrijgeven van een lijst met domeinnamen tot grote problemen, omdat verschillende partijen dezelfde namen op hetzelfde moment wilden aanvragen. De SIDN bezint zich nu op een methode om het verdelen van de namen van Name Space orderlijker te laten verlopen.

Dit artikel verscheen in Trouw.