Ik wil Planet.nl terug

Sinds een paar weken bestaat Planet.nl niet meer. Bezoekers worden automagisch doorgestuurd naar een nieuwbakken dertien-in-een-dozijn startpagina: KPN Vandaag. Van de ene op de andere dag ging meer dan een decennium internetgeschiedenis door het putje. De afleveringen van de Daily Planet, de specials van Shift, het archief van Planet Multimedia: allemaal verdwenen.

De schrijver van het artikel op Planet Multimedia die het definitieve einde van Planet aankondigde, slaagde erin om de namen van de twee oprichters van de portal allebei verkeerd te spellen. Dat moet u van mij aannemen, want wie het betreffende artikel nu wil opvragen, krijgt de volgende mededeling op het scherm: “U heeft een Planet artikel of Planet dienst opgevraagd welke niet langer beschikbaar is. Excuses voor het ongemak.”

Zelden werd het onderontwikkelde historische bewustzijn op internet beter verwoord. We hebben zojuist al die oude stenen van het Forum Romanum maar eens aan de vuilnisman meegegeven. Oh, u wilde ze nog bekijken? Nee, sorry, dat gaat niet meer. Excuses voor het ongemak.

[h]Amusementswaarde

[/h]

Het opmerkelijke is dat bijna niemand zich er druk over lijkt te maken. Als er bij een brand bij de TU Delft onvervangbare collecties boeken, tekeningen en meubels verloren dreigen te gaan, haalt dat – terecht – de voorpagina van de krant. Maar als KPN zijn complete portal delete, halen we onze schouders erover op. Hier en daar moppert iemand wat, maar dat is het dan weer.

Misschien is iedereen zo langzamerhand afgestompt. KPN/Planet heeft namelijk een naam hoog te houden als het gaat om het slecht beheren van archieven. In het verleden had Planet er vaker een handje van om oude content achteloos weg te gooien. Als de artikelen niet van vandaag zijn, hoeft niemand ze meer te lezen, zo leek het adagium al tijden bij de provider. Dat verklaarde waarschijnlijk ook de belabberde zoekfunctie op de site. Artikelen van meer dan een week geleden verdwenen vaak in een zwart gat. De vernietiging van het archief kwam voor veel ingewijden dan ook niet als een volslagen verrassing.

Wie dagelijks even op Webwereld checkt wat er x jaar geleden ook alweer in het nieuws was, weet dat oud nieuws wel degelijk waarde heeft – al is het maar amusementswaarde. Niets leuker dan om te zien waar we ons jaren geleden druk over maakten.

Internet-archeologen

Na jaren van reorganisaties, onmogelijke CMS’en en weggepeste (hoofd)redacteuren was Planet anno 2008 niet meer dan een schim van de site die het ooit was, maar toch… waarom moest die oude site zo rücksichtslos verdwijnen? Wie een nieuw huis koopt, steekt zijn oude pand toch ook niet in de fik? Planet Internet was ooit de best bezochte site van Nederland. Hoeveel moeite (en geld) kost het om het werk van wat jarenlang de grootste Nederlandse internetredactie was, te conserveren?

Tegenover Emerce verklaarde een woordvoerster van KPN eerder deze maand dat het bedrijf de historische waarde van de oude Planet-site begrijpt. “We beraden ons nu of en hoe die artikelen kunnen worden hergebruikt. De wijze van ontsluiting is daarbij nog niet duidelijk.”

Tot daar wel duidelijkheid over komt, is het tijd voor actie. Internetarcheologen aller landen, verenigt u!