“Ik doe het alleen voor de lol…”

Eind maart dook het voor het eerst op: een virus dat zich niet beperkt tot een besturingssysteem. Het virus, dat bij virusbestrijders bekend staat onder de naam W32.PEElf.2132 maar bij het grote publiek bekend werd als het Winux-virus, was het eerste – en tot nu toe het enige – virus dat zowel Windows- als Linux-computers kan besmetten. De maker van het virus, een 19-jarige Tsjech die zich bedient van het pseudoniem Benny, werd bedolven onder de complimenten.

Grote stap

“We wisten niet dat dit mogelijk was. Het is een grote stap voorwaarts voor de virusschrijvers”, aldus Keith Peer, CEO van het anti-virusbedrijf Central Command, het bedrijf dat het bestaan van het virus wereldkundig maakte. Ook André Post, onderzoeker bij het Symantec Antivirus Resource Center (SARC), vond het een ‘knap’ virus. “Het vereist aardig wat onderzoek om zo’n virus te maken. Je moet over een degelijke kennis van de besturingssystemen Linux en Windows beschikken.”

Benny is blij met de complimenten van de virusbestrijders, zo laat hij per e-mail weten. “Het geeft me een goed gevoel dat er mensen zijn die mijn werk waarderen. Voor een programmeur is dat het beste wat je kan overkomen. Het virus heeft ook veel aandacht gekregen: op de radio, tv, in kranten en internettijdschriften.”

Het Winux-virus is niet gevaarlijk. Computers die besmet raken, lopen geen gevaar; het virus vernietigt geen bestanden. Benny: “Waarom zou het een destructief virus moeten zijn? Ik wilde alleen laten zien dat het mogelijk is om een virus te maken dat zowel via Windows als via Linux verspreid kan worden. Dat heb ik hiermee gedaan. Waarom zou ik meer doen?”

Het gaat Benny vooral om de kick. “Ik doe het alleen voor de lol. Ik vind het leuk om nieuwe dingen, nieuwe trucs te leren. Het is een grote sensatie als je weer een nieuw gat in een besturingssysteem vindt.”

Dat Benny geen kwade bedoelingen heeft, blijkt ook wel uit het feit dat hij het virus niet ‘los’ liet, maar meteen naar een anti-virusbedrijf, Central Command, stuurde. Een vergissing, zo blijkt. “Ik wilde het eigenlijk naar AVP (Kaspersky Lab, MR) en F-Secure sturen, omdat die het snelste zijn met hun analyses. Maar ik was vergeten dat de domeinnaam avp.com in handen was van Central Command. Zo kwam het virus dus terecht bij Central Command in plaats van bij AVP”, aldus Benny. Het echte domein van AVP is avp2000.com.

Stream-virus

Het Winux-virus is niet het eerste virus dat Benny maakte. Eerder programmeerde hij, samen met Ratter (een andere Tsjechische virusschrijver), het zogeheten Stream-virus. Eveneens een grote prestatie: het virus is zo gemaakt dat het moeilijk te detecteren valt door anti-virusprogramma’s.

Benny maakt deel uit van 29A, een van de beroemdste groepen van virusschrijvers. ‘De Champions League van de virusschrijvers’, volgens virusbestrijder Post. Benny: “Ik denk dat 29A de beste virusschrijvers van de wereld verenigt. We maken de meeste kwaliteitsvirussen.” Wie er precies lid zijn van 29A is niet helemaal duidelijk. Volgens Post gaat het voornamelijk om Spaanssprekende virusschrijvers uit Zuid-Amerika. Volgens Benny zijn er in ieder geval ook vijf Spanjaarden en twee Tsjechen lid. “Kort geleden zijn er bovendien twee virusschrijvers uit de groep gestapt, één uit Frankrijk en één uit Roemenië.”

Dat de meeste virusschrijvers uit Zuid-Amerika en Oost-Europa komen, is volgens Benny niet verbazingwekkend. “Ik denk dat het maken heeft met de normen en waarden van de mensen in die landen. Mensen in Oost-Europa en Zuid-Amerika denken op een andere manier over bepaalde zaken dan mensen uit de Verenigde Staten en West-Europa.”

Zelf kwam hij via gesprekken met andere virusschrijvers op chatkanalen kwam hij bij 29A terecht. Benny: “Ik werd op dezelfde manier lid als de anderen: ik programmeerde wat virussen en schreef een paar artikelen. Iedere virusschrijver die ons kan overtuigen van zijn mogelijkheden, kennis en talent, kan lid worden van 29A.”

OnTheFly

Wie in ieder geval weinig kans maakt om lid te worden, is OnTheFly, de 20-jarige inwoner van Sneek die in februari het Kournikova-virus de wereld instuurde. OnTheFly wist niks van programmeren, zo gaf hij toe. Hij had het virus gemaakt met de VBS Worm Generator, een programma waarmee iedere leek zijn eigen virus kan creëren.

Benny: “OnTheFly is een typische lamer.” Dat de burgemeester van Sneek OnTheFly een baan heeft aangeboden bij de gemeente, kan er bij Benny dan ook niet in. “Volgens mij is het niet erg verstandig om iemand een baan aan te bieden, alleen maar omdat hij met Outlook kan werken en op zijn muis kan klikken.”

Zelf heeft Benny nog geen baan. “Eerst moet ik mijn school afmaken. Hopelijk vind ik daarna een goed betaalde baan.” Voorlopig kan Benny alleen nog maar dromen van toekomstige rijkdom. Hij heeft weliswaar een internetaansluiting thuis, maar omdat hij weinig geld heeft, kan hij maar eens in de paar dagen online zijn