I-mode blijft zorgenkindje voor KPN

Het aantal abonnees voor i-mode `is lager dan verwacht’, gaf KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer maandagochtend toe. Het aantal i-modegebruikers in Nederland, Duitsland en België steeg in het eerste kwartaal van 2003 met 49.000 abonnees naar 285.000.

Hoewel Scheepbouwer zelf meende dat hij `al eerder had gezegd’ dat de i-modeverkopen tegenvielen, was het wel degelijk voor het eerst dat KPN openlijk toegaf dat de mobiele-internetdienst niet het verwachte succes brengt. Bij de presentatie van de jaarcijfers in maart verklaarde Scheepbouwer nog dat KPN `on track‘ was om voor het eind van dit jaar 1 miljoen i-modegebruikers in Nederland, Duitsland en België binnen te halen.

Die doelstelling blijft ondanks de tegenvallende resultaten gehandhaafd. Scheepbouwer: “Ik heb vertrouwen dat dat gaat lukken. Anders zou ik het niet zeggen.”

Camera

De bestuursvoorzitter heeft hoge verwachtingen van de relaunch van i-mode. Nieuwe toestellen en nieuwe mogelijkheden (prepaid) moeten ertoe leiden dat meer mensen een abonnement nemen.

Scheepbouwer: “We hebben nu een cameratelefoon in Duitsland. Alleen in april zijn er daar al 12.000 van verkocht. Aan het eind van dit jaar verwachten we tien verschillende telefoons voor i-mode te hebben.”

Het binnenhalen van nieuwe i-modeabonnees kost KPN veel geld, al moet dat volgens de financiële topman van KPN, Maarten Henderson, niet overdreven worden. “Een i-modetoestel wordt net zo gesubsidieerd als een ander high-end toestel.” Het gaat daarbij volgens Henderson om `een bedrag in de buurt van 290, 300 euro’.