Handtekeningen tegen bewaarplicht aangeboden

Xs4all en European Digital Rights (EDRI) verzamelden de handtekeningen via de sites Dataretentionisnosolution.com en Stopdebewaarplicht.nl. Nederland was goed voor de meeste handtekeningen tegen de bewaarplicht: meer dan 21.000. Duitsland staat op de tweede plaats met bijna zevenduizend handtekeningen.

De actie tegen de bewaarplicht werd deze zomer gelanceerd op de hackersbijeenkomst What The Hack. De ondertekenaars van de petitie roepen het Europarlement op om de plannen voor een bewaarplicht kritisch te bekijken.

Zij zien de bewaarplicht niet als oplossing in de strijd tegen het terrorisme. De ondertekenaars pleiten ervoor om te kijken naar andere maatregelen die minder verstrekkende gevolgen hebben voor de privacy en de mensenrechten.

Ook internetaanbieders hebben grote bezwaren tegen de verplichting om het internetgedrag van hun klanten op te slaan. De bedrijven vrezen voor de hoge kosten van de bewaarplicht.

Steun

Op donderdagochtend stemt de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken over het voorstel van de Europese Commissie voor een bewaarplicht. Op 13 december buigt het hele Europarlement zich waarschijnlijk over het voorstel voor de bewaarplicht.

Bits of Freedom (BoF), het Nederlandse lid van EDRi, verwacht dat het Europarlement in hoofdlijnen zal instemmen met de plannen voor de bewaarplicht. Het voorstel kan hoogstwaarschijnlijk op de steun rekenen van de meeste christen-democraten en de sociaal-democraten, de twee grootste fracties in het Europarlement.

Cederschiöld

Jean-Marie Cavada, voorzitter van de Europese parlementaire commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, en Alexander Alvaro, de rapporteur van de commissie, namen de handtekeningen woensdag in ontvangst.

Ook de Nederlandse Europarlementariërs Edith Mastenbroek (PvdA) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) waren van de partij, evenals Charlotte Cederschiöld. De Zweedse Cederschiöld is één van de weinige christen-democratische Europarlementariërs tegen de bewaarplicht.

Op de site Dataretentionisnosolution.com staat een fotoverslag van de overhandiging van de handtekeningen. Het is niet langer mogelijk om de petitie te ondertekenen.