Google: Balkenende heeft ‘raar kapsel’

Doordat webloggers de woorden ‘raar kapsel’ massaal voorzien van een link naar de biografie van Balkenende, begint nu ook ’s werelds meest gebruikte zoekmachine door te krijgen dat er wat vreemds aan de hand is met de haardracht van de Nederlandse premier.

Het initiatief voor deze actie kwam van weblogger Walnoot.com. Geïnspireerd door Amerikaanse webloggers die er eerder in slaagden om Google ervan te overtuigen dat president George W. Bush een ‘miserable failure‘ is, stelde Walnoot.com voor om de term ‘raar kapsel’ te verbinden met Balkenende.

Bij het rangschikken van de zoekresultaten kijkt Google onder meer naar links vanaf andere sites. Een actie om Google te ‘misleiden’ door massaal een bepaalde term aan een bepaalde pagina te verbinden, wordt een ‘Google bomb’ genoemd.

Mooi voorbeeld

“Het moet toch mogelijk zijn om Jan Peter bovenaan te laten eindigen. Zo worden mensen die zoeken naar een raar kapsel op Google meteen naar een van de mooiste voorbeelden gestuurd”, aldus Walnoot.com.

Even leek het erop dat de actie van het weblog Walnoot.com zonder resultaat zou blijven. Het duurde geruime tijd voordat de biografie van Balkenende überhaupt in de database van Google werd opgenomen. Zelfs toen er al tientallen links naar de biografie waren opgedoken, kon Google de pagina nog niet vinden.

Wie op ‘raar kapsel’ zocht, kwam voornamelijk links tegen naar weblogs die over de actie schreven. Maar sinds vorige week zit er schot in de zaak. Op Tweede Kerstdag stond de biografie voor het eerst op één in de zoekresultaten. Op het moment van schrijven stond Balkenende weer op twee, maar wie alleen de Nederlandse pagina’s doorzoekt, ziet dat Balkenende daar weer wel op de eerste plaats staat.

Michael Moore

Overigens is het wel nodig om alert te blijven. In de Verenigde Staten stellen fans van Bush bijvoorbeeld van alles in het werk om ervoor te zorgen dat de zoekopdracht ‘miserable failure’ niet meer automatisch naar de biografie van de president leidt.

De Bush-supporters verbinden de term ‘miserable failure’ nu aan de biografie van de Democratische president Jimmy Carter en aan de site van de cineast Michael Moore – de nachtmerrie van rechts Amerika.

Het wachten is dus op Balkenende-aanhangers die straks gaan proberen om de premier weer van de nummer één positie in Google af te krijgen, bijvoorbeeld door de term ‘raar kapsel’ te verbinden aan Wim Duisenberg of Geert Wilders.