‘Gehackt’ content management systeem ‘leuk’

Badend in het zweet worden ze soms wakker, de arme webredacteuren die de sites van kranten en internetproviders moeten vullen. De nachtmerries gaan niet over misgelopen primeurs of grote canards. Nee, dé frustratie van de gemiddelde internetpublicist is het slechte content management systeem – CMS voor intimi.

Wie op de internetredactie van een krant, omroep, tijdschrift op internetprovider heeft gewerkt, kan erover meepraten. Content management systemen – bedoeld om ‘content’ op een site te plaatsen – hebben vaak als belangrijkste kenmerk dat ze niet werken zoals zou moeten.

Creatief surfen

Het gevolg is dat redacteuren vaak uren kwijt zijn met hun worstelingen met het content management systeem. Tijd die ook nuttig besteed had kunnen worden. Met het speuren naar nieuws of het bedenken van leuke nieuwe onderwerpen bijvoorbeeld.

Daarnaast zijn de systemen vaak niet waterdicht. In het verleden slaagden internetters er bijvoorbeeld in om de content management systemen van FEM De Week en RTV Rijnmond binnen te dringen. Technische kennis was niet noodzakelijk. Creatief surfen en het bedenken van simpele gebruikersnamen en wachtwoorden (gebruikersnaam: test, wachtwoord: test) waren voldoende.

Ook het CMS van krantenuitgever Wegener blijkt slecht beschermd. Dat ontdekte weblogger Tonie vannacht. “Ik ging naar de URL en vulde een username en een password in en zit nu naar het content management systeem van de Wegener-dagbladen te kijken”, schrijft hij in een bericht dat hij op de site van De Gelderlander achterliet.

Manco’s

Met zijn actie wil Tonie, zelf redacteur bij Planet Internet, de aandacht vestigen op ‘de manco’s van peperdure content management systemen’. “Dit systeem (van Wegener, MR) is bijvoorbeeld ook weinig gebruikersvriendelijk, ondanks de tonnen die het ongetwijfeld gekost zal hebben.”

Toch blijft de weblogger mild. De manier waarop artikelen moeten worden ingevoerd noemt hij ‘redelijk efficiënt’. De kop boven zijn artikel luidt dan ook: “Ik zeg: maar da’s een leuk cms zeg!”

Internetjournalist Marie-José Klaver, die zelf op de internetredacties van NRC Handelsblad en World Access heeft gewerkt, kan wel lachen om de actie van Tonie. “Iedereen die wel eens internetredacteur is geweest haat zulke systemen. In ieder geval het systeem van de eigen redactie”, schrijft ze op haar weblog.