Freelancers willen doorstart van Emerce

“Wij menen dat het blad en de populaire website slachtoffer zijn van een meningsverschil tussen beide aandeelhouders over de afwikkeling van onderlinge afspraken”, aldus de acht freelancers in een brief aan de twee aandeelhouders.

De toekomst van Emerce is onzeker geworden nadat Quote Media (dat een meerderheidsbelang van 51 procent heeft in het blad en de site) anderhalve week geleden besloot om faillissement voor Emerce aan te vragen. Quote Media claimt nog 1,1 miljoen euro tegoed te hebben van Emerce.

Aan de faillissementsaanvraag lijkt een conflict tussen oprichter Oscar Kneppers (die nog 49 procent van de aandelen in handen heeft) en Maarten van den Biggelaar (directeur van Quote Media) ten grondslag te liggen.

Van den Biggelaar besloot eerder dit jaar om het 51-procentsbelang van het noodlijdende Emerce van Quote Media over te nemen, maar kwam zijn belofte nooit na. Kneppers bood daarop zijn aandelen aan Quote Media aan – een aanbod dat Quote Media volgens eerder gemaakte afspraken zou moeten aannemen. Voor Quote Media zou dit reden zijn geweest om het faillissement aan te vragen, zo verklaarde Kneppers tegenover Het Parool.

Alternatief kanaal

De acht freelancers vinden dat Kneppers en Van den Biggelaar ‘het onderling conflict niet over de rug van het blad’ moeten uitvechten, zegt één van de ondertekenaars, Toine van der Heijden, in een toelichting.

“Emerce heeft de afgelopen vijf jaar een eigen positie in de markt verworven die een gezonde exploitatie mogelijk maakt, al dan niet onder hoede van Quote Media. De afgelopen periode zijn veel concurrerende titels weggevallen, met als gevolg dat Emerce kan profiteren van een aantrekkend reclameaanbod, zowel in print als online”, schrijven de acht in hun brief.

Zij overwegen een ‘piratensite’ op te zetten, als Quote Media de stekker uit de huidige nieuwsvoorziening trekt. “Een alternatief kanaal is dan gewenst, ook om lezers betrokken te houden. Dat is namelijk een partij die amper gehoord wordt”, meent Van der Heijden. Hij heeft inmiddels het domein Remerce.nl geregistreerd.

De brief is behalve door Van der Heijden ook ondertekend door de freelancers Peter Olsthoorn, Jan Libbenga, Erwin van der Zande, Nils Adriaans, Peter Verkooijen, Frans Gunnink en Peter van Kleef. De redactie van Emerce heeft de brief niet ondertekend.

Op de site van Emerce staat een uitgebreide FAQ met meer informatie over de zaak.