Frans Bauer luidt noodklok over downloaden

Dat schrijven negen artiesten, waaronder Frans Bauer en Trijntje Oosterhuis, in een brief die eerder deze week naar de Tweede Kamer is gestuurd. De Kamer debatteerde dinsdag en woensdag met minister Piet Hein Donner (Justitie) over aanpassing van de Auteurswet.

De artiesten zijn ambivalent over nieuwe technieken. Aan de ene kant zijn ze blij over de ‘geweldige manieren om muziek sneller en meer op maat bij onze fans te krijgen’. Tegelijkertijd maken de musici zich zorgen over ‘illegale activiteiten’.

“Mensen zetten onze songs op de computer en verspreiden ze via uitwisseldiensten naar de hele wereld”, zo schrijven de negen artiesten in de brief die is gepubliceerd op de site van de NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie.

“Ook maken ze kopieën van onze cd’s voor vrienden, collega’s en kennissen. Dat lijkt sympathiek, maar wereldwijd kostte dit veel banen in de muzieksector. Het leidde ertoe dat steeds minder artiesten een kans krijgen om muziek, geschreven door henzelf of andere auteurs en componisten, op te nemen en zo bij een groot publiek bekend te worden.”

De Tweede-Kamerleden bleken tijdens het debat gevoelig voor de noodkreet van de muzikanten. Onder meer CDA’er Jan de Vries sprak zijn zorg uit. “Er moet voor worden gewaakt dat ‘Heb je even voor mij’ verwordt tot ‘Heb je een cd-tje voor mij’. Als dat gemeengoed wordt in dit land, dan doen wij de rechthebbenden geen recht.”

Voor voorstellen van de muziekindustrie om de handhaving van het auteursrecht in het strafrecht onder te brengen, was geen steun in de Tweede Kamer. Ruud Luchtenveld van de VVD ziet daar bijvoorbeeld niets in. “Auteursrechtszaken zullen veel capaciteit van het OM en de rechterlijke macht vergen. Er zijn belangrijker zaken.”