Forum verwijderd na druk Brinkhorst

Aan ferme uitspraken geen gebrek op het discussieforum van de Dierenbescherming over de mond- en klauwzeercrisis. ‘Dood aan Brinkhorst’, was een van onderwerpen. “Ik hoop dat ze hem ruimen met de bruiloft van zijn dochter”, schreef een van de deelnemers aan de discussie. Een ander vond dat de minister van Landbouw maar moest ‘verongelukken’.

Deze beledigingen en dreigementen schoten Laurens-Jan Brinkhorst in het verkeerde keelgat. In een brief aan de Dierenbescherming schreef hij dat de discussie ‘de grenzen van het betamelijke verre overschrijdt’. Hij vond het onbegrijpelijk dat de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren de gewraakte berichten niet van het forum verwijderde.

“Voor een democratisch debat is wederzijds respect een absolute voorwaarde”, aldus Brinkhorst in zijn brief. Omdat de houding van de Dierenbescherming volgens Brinkhorst getuigde van een gebrek aan respect, weigerde hij vandaag aanwezig te zijn bij de presentatie van het manifest ‘Tijd voor Verandering’ van een overkoepelende Europese organisatie van dierenbeschermers.

Maaike Wermer, woordvoerster van de Dierenbescherming, betreurt de reactie van de minister. “We wilden een platform creĆ«ren waar mensen hun woede en verdriet over het vermoorden van zoveel dieren kwijt konden. We hebben tienduizend reacties gekregen in het forum. Nog geen procent daarvan betrof beledigingen en dreigementen. Helaas heeft Brinkhorst die reacties persoonlijk opgevat.”

De Dierenbescherming heeft er bewust voor gekozen om geen berichten uit het forum te verwijderen, aldus Wermer. “Vergelijk het met wat iemand in het Vondelpark roept, daar zijn wij ook niet verantwoordelijk voor. In de berichten was ook veel kritiek op de Dierenbescherming. Die berichten hebben we ook niet verwijderd.”

Dat de Dierenbescherming vandaag toch besloot om het forum te sluiten heeft volgens Wermer alles te maken met de brief van Brinkhorst. “Door alle aandacht voor de oproepen tot moord kwam de site in een verkeerd daglicht te staan. Dat wilden we niet.”

“We waren sowieso wel van plan om het forum te verwijderen, omdat de mond- en klauwzeercrisis op zijn eind loopt. Door alle commotie hebben we het forum nu alleen wat eerder weggehaald”, aldus Wermer.