Flipperkasten en spreker met oranje pruik op WTH

De inbreng van bezoekers is erg belangrijk op WTH. Tot op grote hoogte bepalen zij wat er gebeurt op het hackfestival. Zij functioneren als ‘vrijwilligers’: ze maken schoon, staan achter de bar en helpen bij het opbouwen en afbreken bij de grote tenten waar de lezingen en workshops worden gegeven.

De lezingen in de vier tenten zijn de belangrijkste attractie op WTH. Er zijn meer dan honderd mensen die over de meest uiteenlopende onderwerpen lezingen geven. Zo was het donderdagavond mogelijk om eerst milieuactivist Peter Polder horen te praten over de aanstaande oliecrisis om vervolgens naar een workshop te gaan over het Ubuntu-besturingssysteem.

Ook voor wie nog nooit met Ubuntu heeft gewerkt, was de voordracht van Benjamin Mako Hill erg vermakelijk. Al was het maar omdat hij gedurende zijn één uur durende presentatie constant een soort oranje pruik op had.

Flipperkasten

Buiten de lezingen is er ook het nodige te doen op het terrein De Velder, waar het festival plaatsvindt. Zo heeft internetaanbieder BIT een batterij flipperkasten en arcade-gamekasten meegenomen. Jeugdherinneringen ophalen is ook mogelijk in een tent met retro-computers uit de jaren tachtig.

De mensen van Toool (The Open Organisation Of Lockpickers) geven de hele dag cursussen ‘lockpicking’ in verschillende talen. Lockpicking (het schadevrij openen van sloten zonder sleutel) maakt al sinds jaar en dag deel uit van de hackercultuur: een overblijfsel uit de tijd dat hackers moesten ‘inbreken’ bij universiteiten om ’s avonds en ’s nachts toegang te krijgen tot computers.

Wie even geen zin meer heeft in alle computers, kan terecht bij de Slacker Saloon. Daar is geen internetverbinding. Mensen komen er om een boek of tijdschrift te lezen.