Europese site voor veilig internet gehackt

De Nederlandse hackers lieten de volgende boodschap achter: “This is our world! We are god and we make the rulezzzzz. Happy finding us! The Netherlands is tha place!” Na de tekst volgen twee links: één naar de site van het hackersevenement HAL 2001 dat in augustus wordt gehouden. En één naar een database met namen en e-mailadressen van zo’n 500 mensen die zich op de mailinglist van Saferinternet.org geabonneerd hebben.

Het blijkt dat verschillende mensen die bij de overheid werken, op de mailinglist staan. Er staan ook twee Nederlandse internetjournalisten en een medewerker van Europol tussen. Dat de site van Saferinternet.org slecht beveiligd is, bleek al vorige week. Toen plaatste de hacker Hack4Food een bericht op de discussiesite Security Database met het nieuws dat de makers van de site verzuimd hadden een lek dat al een jaar bekend is, te dichten. Daardoor was het mogelijk om beheerderrechten op de server van Saferinternet.org te krijgen en om een lijst met e-mailadressen te openen en aan te passen.

Tara Morris, een medewerker van het bedrijf dat de site onderhoudt, verklaarde vorige week tegenover de IDG News Service desgevraagd dat de lekken inmiddels gedicht waren. De hackers die dinsdag de site en de database met adressen kraakten, bewijzen het tegendeel.

De site Saferinternet.org maakt onderdeel uit van een Europees actieplan om illegale, aanstootgevende en ‘schadelijke’ websites aan te pakken. De hack van dinsdag is dan ook een slag in het gezicht van de Europese Commissie die vorige week een actieplan bekendmaakte om de veiligheidsproblemen op internet aan te pakken.

Update: Woensdagmorgen is de normale versie van Saferinternet.org weer online gezet. Rond het middaguur hebben de Europese Commissie en het bureau dat verantwoordelijk is voor de site, besloten om de site van het internet af te halen. De site komt pas weer online als alle veiligheidsproblemen zijn opgelost.