Europese ministers: in oktober afspraken over bewaarplicht

Het besluit om in oktober de knoop door te hakken over een Europese bewaarplicht maakte onderdeel uit van een groter pakket maatregelen tegen terrorisme. De Europese ministers van Binnenlandse Zaken kwamen woensdag voor spoedoverleg bijeen in Brussel naar aanleiding van de bomaanslagen vorige week in Londen.

De invoering van een Europese bewaarplicht is controversieel. Privacy- en burgerrechtenorganisaties menen dat het opslaan van zogeheten verkeersgegevens (gebelde nummers, bezochte webpagina’s) een te grote inbreuk betekent op de persoonlijke levenssfeer van de inwoners van de Europese Unie.

Internet- en telecomaanbieders voelen weinig voor de bewaarplicht vanwege de hoge kosten die het opslaan van verkeersgegevens met zich meebrengt. De bewaarplicht zal zelfs een kleine internetaanbieder is al 7,5 miljoen euro kosten, zo stelt het Nederlandse Internet Service Provider Overleg (ISPO).

Groot-Brittannië is één van de drijvende krachten achter de invoering van een Europese bewaarplicht. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, toonde zich woensdag niet gevoelig voor de bezwaren van telecom- en internetaanbieders.

Volgens Straw worden de kosten van de bewaarplicht schromelijk overdreven. “De kosten zullen lager zijn dan de bedrijven zeggen”, aldus Straw. Hij voegde daaraan toe dat telecom- en internetaanbieders niet de ‘armste bedrijven in de wereld’ zijn.