Europarlementariër VVD: ik wil consumenten criminaliseren

“Europarlementariër Manders wil consumenten criminaliseren”, luidt de kop boven een bericht dat op de voorpagina van de site van het Europarlementslid staat.

Het lijkt op het eerste gezicht een boodschap van de tegenstanders van Manders, maar een medewerker van de Europarlementariër laat Webwereld desgevraagd weten dat de site niet is gehackt. Manders’ staf heeft het artikel zelf online gezet.

Pakje kauwgom

Het artikel gaat over een amendement dat Manders heeft ingediend op een richtlijn strafrechtlijke handhaving ie-rechten (ie staat voor intellectueel eigendom). Volgens Manders gaat deze richtlijn niet ver genoeg.

Consumenten moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun inbreuken op het intellectueel eigendom, vindt Manders. “De Europese consument moet begrijpen dat het downloaden van muziek evengoed diefstal is als het stelen van een pakje kauwgom”, vindt Manders.

“Het gaat bij piraterij ook om het illegaal downloaden van muziek en films of illegale dvd’s en cd’s. Diefstal is diefstal, of het nu om een nep-Rolex gaat of om het illegaal downloaden van het nieuwste liedje van Jan Smit. En die muisklik op Kazaa is altijd een opzettelijke”, stelt Manders op zijn site.

Rolex

De opstelling van Manders heeft tot forse kritiek geleid van de FFII, die eerder met succes campagne voerde tegen de Europese plannen voor softwarepatenten. Een persbericht dat de FFII in december verspreidde had precies dezelfde kop die Manders nu op zijn site gebruikt: “Europarlementariër Manders wil consumenten criminaliseren”.

Opmerkelijk is dat het artikel op de site van Manders is voorzien van een afbeelding van een Rolex. De betreffende illustratie staat niet op de site van Manders, maar wordt opgehaald van de site Designer-fashion-trends.com.