Europarlement verbiedt spam

Dat is de uitkomst van een stemming die donderdagochtend plaatsvond in het Europees Parlement. Het parlement koos voor een zogeheten opt-in systeem, waarbij bedrijven alleen nog maar e-mail mogen versturen naar mensen die zich daarvoor hebben opgegeven.

Eerder leek het parlement een voorkeur te hebben voor een opt-out systeem, waarbij gebruikers zich moeten afmelden bij bedrijven die commerciƫle e-mails versturen. De Europese telecomministers drongen echter aan op een opt-in systeem.

Behalve voor e-mail geldt de opt-in regeling ook voor faxen en telemarketing. Bij wijze van overgangsregeling mogen de bedrijven gebruik blijven maken van de adressenbestanden die ze nu reeds tot hun beschikking hebben.

Ook over het gebruik van cookies nam het Europees Parlement een beslissing. De bezoeker van een website moet van tevoren op de hoogte worden gesteld van het gebruik daarvan. Hoe dat in de praktijk moet, blijft onduidelijk.

De vijftien lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, moeten de richtlijn (Richtlijn voor Privacy in de Telecommunicatiesector) nu in de nationale wetgeving opnemen.