Als het aan de Europese Justitie-ministers ligt, komt er een bewaartermijn van zes tot vierentwintig maanden voor telefonie- en internetdata. Maar vijftien jaar mag ook.
Dat is de uitkomst van overleg van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese Unie. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke is blij met het moeizaam bereikte compromis. “Ik heb vertrouwen dat het Europees parlement hiermee zal instemmen.”
Ook de Nederlandse minister Piet Hein Donner is blij met de plannen voor de bewaarplicht. “Vanuit opsporingsoogpunt is het voordeel evident: ik weet hierdoor minstens welke informatie ik in een andere lidstaat kan krijgen”, verklaart de bewindsman tegenover het ANP.
Vijftien jaar
Volgens het compromis dat de EU-ministers vrijdag overeenkwamen, moeten de EU-lidstaten telecom- en internetbedrijven verplichten om informatie over hun klanten zes maanden tot twee jaar te bewaren. Het voorstel laat echter ruimte voor landen die een langere bewaartermijn hebben of willen hebben.
Zo bestaat er in Ierland op dit moment een bewaartermijn van drie jaar voor telecomaanbieders. Als het aan de Ierse minister van Justitie Michael McDowell ligt, komt daar geen verandering in. Volgens hem kwam de bewaartermijn van drie jaar onder meer van pas bij het langdurige onderzoek naar de bomaanslag in Omagh. Bij deze aanslag in augustus 1998 kwamen 29 mensen om het leven.
Ook Polen heeft de mogelijkheid gekregen om te kiezen voor een lange bewaartermijn. In Polen bestaan er op dit moment plannen om een bewaarplicht van vijftien jaar in te voeren.
Europees Parlement
Over anderhalve week zal het Europees Parlement over de plannen stemmen. De verwachting is dat het parlement zich in hoofdlijnen achter de voorstellen van de EU-ministers zal scharen. De meerderheid van de twee grootste fracties in het Europarlement, de christen-democraten en socialisten, is voor invoering van een bewaarplicht voor telefonie- en internetgegevens.
Ierland is het er niet mee eens dat het Europarlement inspraak krijgt bij de plannen voor de bewaarplicht. De Ierse Justitie-minister McDowell vindt dat de Europese lidstaten zonder tussenkomst van het Europarlement en de Europese Commissie zouden mogen beslissen over de bewaarplicht. McDowell wil naar het Europese Hof van Justitie om duidelijkheid over de zaak te krijgen.