Elsevier-columnist trapt in Snowden-hoax

Elsevier-columnist Afshin Ellian warmt een al lang ontkracht verhaal over Snowden en Islamitische Staat op.

Dat Edward Snowden in Moskou zit: daar mag je wat van vinden. Je kunt vinden dat het tragisch is dat de NSA-klokkenluider alleen in zo’n ondemocratisch land niet hoeft te vrezen dat hij wordt opgepakt. Je kunt ook vinden dat Snowden ‘een ordinaire verrader’ is. Elsevier-columnist Afshin Ellian vindt dat laatste.

In een artikel op de website van het opinieweekblad betoogt hij dat Snowden zich voor het karretje van de Russische autoriteiten laat spannen. “Snowden verschijnt, om zijn Russische bazen een dienst te bewijzen, geregeld in de media met bizarre en ongefundeerde stellingen”, aldus Ellian. “Vorig jaar vertelde hij in een interview met een staatsmedium van Iran dat Islamitische Staat (IS) door Israël is bedacht.”

Heeft Snowden echt tegen IRNA – want dat is het ‘staatsmedium van Iran’ waarop Ellian vermoedelijk doelt – gezegd dat IS een zionistisch complot is? Nee. Het persagentschap IRNA verklaardezelf dat het zich voor de berichtgeving over de betrokkenheid van westerse inlichtingendiensten bij IS had beroepen op The Intercept, de site van journalist Glenn Greenwald die de Snowden-onthullingen wereldkundig maakte.

Eén probleem: The Intercept heeft nooit Snowden-documenten gepubliceerd over IS. En Glenn Greenwald heeft alle geruchten daarover, net als Snowdens Amerikaanse advocaat Ben Wizner, vorig jaar augustus al afgedaan als een hoax.

Dat Iraanse staatsmedia niet altijd de meest betrouwbare nieuwsbronnen zijn zou de in Teheran geboren Ellian toch moeten weten?

Update: Inmiddels heeft Elsevier de passage over IS stiekem weggehaald. Gelukkig hebben we de screenshots nog.