Eerste virus voor MSN Messenger

Het virus zit verpakt in een exe-bestand met de naam ‘Hello.exe’. Tegelijkertijd met het bestand, krijgt de gebruiker een bericht toegestuurd met als tekst: “i have a file for u. its real funny”. Als de gebruiker het bestand opent, probeert de worm zichzelf door te sturen naar andere gebruikers die in de contactenlijst staan.

Hoewel sommige gebruikers van chatprogramma’s als ICQ en MSN Messenger elkaar al langer bestoken met virussen en Trojaanse paarden, is de W32/Hello-worm het eerste virus dat zo geschreven is dat het zichzelf via MSN Messenger kan verspreiden.

Het gaat Marius van Oers, virustechnicus bij Network Associates, echter te ver om de nieuwe worm aan te duiden als een ‘proof of concept’ virus, een virus dat is geschreven om een nieuwe mogelijkheid aan te tonen. “Dat zou echt te veel eer zijn. Met een beetje kennis van visual basic is het een kwestie van een half uurtje om zo’n worm te schrijven.”

De komst van de worm lijkt het gevolg van de toenemende populariteit van instant messaging (IM). Eind februari had de MSN Messenger bijna 30 miljoen gebruikers. Van Oers denkt echter niet dat de worm veel navolging zal krijgen. “Er zullen zeker wel wat variaties op deze worm opduiken, maar ik verwacht geen grote verschuiving van Outlook-virussen naar IM-virussen.”

Veel kwaad doet de W32/Hello-worm niet. Hij richt geen schade aan. Het aantal meldingen van het virus is beperkt. De belangrijkste anti-virusbedrijven hebben inmiddels updates tegen het virus beschikbaar.