Eerste pink slip party in Nederland

In de Verenigde Staten begint het al een gewoonte te worden: feestjes voor ontslagen werknemers van internetbedrijven. Sinds de malaise vorig jaar in de internetindustrie toesloeg, komen pas ontslagen dotcommers regelmatig bij elkaar om hun verdriet weg te drinken. Pink slip parties worden de bijeenkomsten, die vooral in San Francisco en New York populair zijn, genoemd.

In Europa zijn dergelijke feesten nog geen gemeengoed. Op maandag werd de eerste pink slip party in Duitsland georganiseerd. De interesse was overweldigend. In korte tijd registreerden maar liefst 600 dotgonners zich om het feest gratis bij te kunnen wonen. Ook headhunters waren tegen betaling van 125 euro welkom op het evenement dat onder meer door uitzendbureau Randstad werd gesponsord. In Amsterdam wordt volgende week dinsdag de tweede pink slip party van Europa gehouden. De organisatie is – opmerkelijk – in handen van First Tuesday, de organisatie die bekendheid verwierf met de organisatie van bijeenkomsten waar internetondernemers en geldschieters elkaar konden ontmoeten.

Tim Lunn, organisator van First Tuesday, vindt het houden van een pink slip party allesbehalve een vreemde zet. “Er is duidelijk behoefte aan een dergelijk evenement. Wij zijn natuurlijk een organisatie die zich richt op onderwerpen waarvoor interesse is in de markt. We hebben al behoorlijk wat reacties gehad. Ook van de pers.”Deze aandacht komt First Tuesday niet slecht uit. Het aantal mensen dat op de maandelijkse bijeenkomsten van First Tuesday afkomt, is de afgelopen maanden flink afgenomen. Werden de bijeenkomsten aanvankelijk in discotheek Escape gehouden, enkele maanden geleden is First Tuesday verplaatst naar de aanzienlijk kleinere bar van het ontwerpbureau Magic Minds.

Lunn: “Voor ons is het ook van belang dat we een moeilijk onderwerp als dit op de agenda zetten. Het gaat misschien tegen de Nederlandse cultuur in, maar je moet open zijn over je ontslag. Er is niks mis mee. Als je bij een startup hebt gewerkt, staat dat goed op je cv.”Het argument dat de meeste ontslagen tot nu toe bij internetbedrijven in de Verenigde Staten zijn gevallen, wuift Lunn weg. “De aantallen in Nederland zijn ook niet niks. Het gaat daarbij zeker om honderden mensen. En dat zijn alleen de ontslagen die bekendgemaakt zijn, waarschijnlijk het topje van de ijsberg.”

Lunn wil niet zeggen hoeveel mensen hij verwacht. De toegangsprijs bedraagt 25 gulden.