E-booksite stopt na claim uitgever

Nadat een uitgever een flink bedrag eiste wegens het aanbieden van een boek, gooit de e-booksite Schaduwschrijvers.nl de handdoek in de ring.

Op 3 maart vorig jaar ging Schaduwschrijvers.nl van start. Schrijvers kunnen op deze site hun boeken plaatsen. ‘Het idee was aanvankelijk om schrijvers die er niet doorheen komen bij een reguliere uitgever, een podium te bieden’, zo vertelt Bas Vermond, één van de oprichters van Schaduwschrijvers.nl, tegenover Bright.

De site werd echter zo’n succes dat ook schrijvers die al wel boeken publiceerden, zich aanmeldden. Veel van deze boeken verschenen bij internetuitgevers: bedrijven die boeken van onbekende schrijvers on demand drukken en in sommige gevallen de boeken ook nog redigeren.

Het online zetten van boeken ging tijdenlang zonder problemen. Tot december 2009. Toen ontving Schaduwschrijvers.nl een aangetekende brief van een uitgever. ‘Deze internetuitgever had geconstateerd dat een schrijver die bij hen onder contract stond zijn boek op Schaduwschrijvers had gepubliceerd’, schrijvenVermond en medeoprichter Liesbeth Hetebrij op hun blog.

Vermond en Hetebrij verwijderden het betreffende boek en boden de uitgever hun verontschuldigingen aan. Dat bleek echter niet genoeg. Op 20 januari kregen de twee namelijk opnieuw post. Deze keer van een advocatenkantoor dat in opdracht van de uitgever geld eiste. Het ging om een bedrag van enkele duizenden euro’s vanwege inkomstenderving (het betreffende boek was 167 keer gedownload) en advocatenkosten.

‘We vonden een advocaat die het wel zag zitten om deze zaak aan te gaan, maar dat zou ons veel te veel kosten’, aldus Vermond. ‘Zo iemand kost zo 300 euro per uur.’ Om de financiële schade te beperken, besloten Vermond en Hetebrij daarom om onderhands te schikken met de internetuitgever. De naam van de uitgever wil Vermond niet noemen om verdere juridische ellende te voorkomen.

De ervaring is voor de twee wel reden om te stoppen met Schaduwschrijvers.nl. ‘Wie garandeert ons dat dit niet nog een keer gebeurt’, zegt Vermond. ‘We hebben geen budget voor juridische bijstand. Op die manier worden we een makkelijk doelwit. Een slimme schrijver of uitgever plaatst zijn boek bij ons, wacht tot het flink is gedownload en komt vervolgens met een claim.’

Toch is het doek voor Schaduwschrijvers.nl nog niet helemaal gevallen. ‘Wij stoppen er per direct mee, maar vandaag hebben zich al diverse partijen gemeld die de site willen overnemen. Daarmee ga ik maandag in gesprek. Laten we hopen dat we het op die manier kunnen oplossen.’

Dit artikel verscheen op Bright.nl.