Traditiegetrouw is er ook dit jaar discussie rondom de Dutch Bloggies. Zijn Bright, NRC Next en Geenstijl wel weblogs?
Er gaat geen editie van de Dutch Bloggies voorbij zonder een relletje. Toen het nog publieksprijzen waren, klaagde iedereen dat alle prijzen automatisch naar Geenstijl en Retecool gingen. En sinds er een jury is die verantwoordelijk is voor de meeste awards die worden uitgereikt, is er natuurlijk altijd wel iemand te vinden die vindt dat de jury een verkeerde keuze heeft gemaakt.
Zoals die keer toen de jury besloot om geen prijs uit te reiken in de categorie politieke weblogs. Omdat de blogs in handen zouden zijn gevallen van campagnestrategen. Beetje jammer alleen dat er zat genomineerde weblogs waren die niet van politieke partijen waren. En ja, zelfs ik heb wel eens geklaagd over de Dutch Bloggies. Dat was toen de jury besloot om een prijs toe te kennen aan een site waarop het bestaan van AIDS werd ontkend. Leek mij niet echt iets om aan te moedigen.
Ook dit jaar verliep de uitreiking van de Dutch Bloggies niet voor iedereen zoals gehoopt. Marjolijn Kamphuis (Dutch Cowgirls)stelt op Dutch Cowboys dat er bij de toekenning van de prijzen sprake is van ‘willekeur’. ‘Want wanneer is een blog eigenlijk nog een blog? Vallen de nieuwssites Geenstijl, Bright en NRC Next nog wel in die categorie? Volledig eigendom van een uitgeverij en met een betaalde redactie van minstens 8 FTE’s. Journalisten, geen bloggers.’
Even los van het feit dat Bright dit jaar weer niet in de prijzen viel (schande!) en ook geen 8 FTE op de site heeft zitten (driewerf schande!): waarom is een weblog met een professionele redactie geen weblog meer?
Kamphuis heeft wel een punt dat het afbakenen van wat nu wel een weblog is en wat niet, af en toe wat moeizaam verloopt. Dat Elsevier.nl werd genomineerd snapte ik ook niet helemaal – volgens mij is dat een nieuwssite. Maar Geenstijl, Bright en NRC Next zijn toch gewoon blogs?
Toegegeven: het is voor hobbyisten lastig concurreren met de grote winnaar van dit jaar, het blog van NRC Next (dat natuurlijk gebruik kan maken van een enorme redactie met goede journalisten). Net zoals de amateurs van Harkemase Boys ook een moeilijke wedstrijd zullen hebben als ze moeten aantreden tegen Ajax.
Maar zijn die ongelijke krachtsverhoudingen ook erg? Is het niet gewoon goed dat er uitgevers zijn die geld willen steken in weblogs? Of dat er blogs zijn die blijkbaar zo populair zijn dat de makers ervan op een goede dag hun boterham kunnen verdienen met hun hobby? En waarom mogen die uitgevers en makers daarvoor niet in het zonnetje worden gezet bij de uitreiking van de belangrijkste Nederlandse weblogprijzen?
Dit artikel verscheen op Bright.nl.