Binnenkort mogen ook Belgen hun domeinnamen doorverkopen aan anderen. Tot nu toe was dat niet toegestaan.
Dat heeft DNS België, de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van domeinnamen die eindigen op `.be’, deze week bekendgemaakt.
Eind 2000 werd de Belgische domeinnaammarkt verregaand geliberaliseerd. Vrijwel alle beperkingen verdwenen. Op één voorwaarde na: de handel in domeinnamen bleef in Belgie verboden. Op die manier hoopte DNS België domeinkaping te voorkomen.
Volgens DNS België komt het maar weinig voor dat particulieren merknamen van bedrijven registreren. Daarom kan het verbod op het verhandelen van domeinnamen nu komen te vervallen, meent DNS België.
Bovendien bleek onlangs uit een door DNS België georganiseerde enquête dat meer dan 85 procent van de ondervraagden voor de mogelijkheid was om domeinen door te verkopen.
“De regel van de niet-overdraagbaarheid werd eerder als een beperking ervaren voor het normale economische verkeer dan als een bescherming tegen misbruiken”, schrijft DNS België in een persbericht.
Geen vrijgeleide
“Het opgeven van deze beperking betekent geenszins dat cybersquatters nu een vrijgeleide krijgen”, aldus Marc Van Wesemael, directeur van DNS België, in hetzelfde persbericht.
“Bedrijven of personen die hun rechten willen laten gelden hebben nog steeds de mogelijkheid hiervoor beroep te doen op de alternatieve geschillenbeslechtingsprocedure of op de klassieke rechtspraak.”
Wanneer de handel in Belgische domeinnamen van start mag gaan, is nog onduidelijk. Het bestuur van DNS België moet zich nog beraden op een juist tijdstip.