Donner maakt weer kans op Big Brother Award

De Big Brother Awards zullen op 24 oktober voor de derde keer worden uitgereikt aan personen, bedrijven en overheden die zich hebben ingezet om inbreuk te maken op de privacy van burgers.

Donderdag is de nominatieronde voor de Big Brother Awards van start gegaan. “De eerste tien nominaties waren opnieuw voor minister Donner”, aldus Sjoera Nas van Bits of Freedom, organisator van de Big Brother Awards, vrijdag tijdens een bijeenkomst van XS4ALL en het IVIR.

Ook vorig jaar gooide de minister van Justitie hoge ogen bij de uitreiking van de Big Brother Awards. Hij kreeg zelfs een speciale ‘dubbele nominatie’ in de categorie personen. Uiteindelijk gingen drie van de vier awards naar zijn ministerie dat volgens jurylid en advocaat Christiaan Alberdingk Thijm eigenlijk een ‘jarenlange nominatie’ verdiende.

Er is veel kritiek op Donner van juristen en privacyvoorvechters. Bits of Freedom had in zijn nieuwsbrief tijdenlang een rubriek met ‘Donnerabilia’: opmerkelijke uitspraken van de minister van Justitie. ( “De heer Holdijk stelde een vraag over ISP’s. Ik moet eerst achterhalen wat een ISP is, maar het gaat waarschijnlijk om de behartigers van de belangen van burgers.”)

Internetters die Donner een nieuwe Big Brother Award willen besparen, kunnen via de site van de organisatie alternatieve nominaties indienen. De inzendingstermijn eindigt op 6 oktober. Een jury die onder meer bestaat uit advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, jurist Lodewijk Asscher, hoogleraar Bart Jacobs en publiciste Karin Spaink zal de inzendingen beoordelen.