Deense minister spreekt Brinkhorst tegen

Wat heeft zich maandag precies afgespeeld tijdens de Europese raad voor ministers van Economische Zaken? Brinkhorst en zijn Deense ambtsgenoot Bendt Bendtsen geven tegenovergestelde verklaringen over de gebeurtenissen.

Brinkhorst verklaarde dinsdagmiddag in de Tweede Kamer dat Denemarken niet had verzocht om de beslissing over de softwarepatentenrichtlijn als discussiepunt (een zogenoemd B-item) op de agenda te zetten. Denemarken had daar wel over nagedacht, maar had verder niets met dit idee gedaan, stelde Brinkhorst. “Denemarken is voor het zingen de kerk uitgegaan.”

Bendtsen heeft een heel andere lezing van de bijeenkomst op maandag. Tegenover het Deense dagblad Politiken verklaart hij dat hij wel degelijk heeft geprobeerd om de softwarepatenten als B-item op de agenda te zetten.

“De voorzitter (Luxemburg) weigerde om de discussie te heropenen”, aldus Bendtsen. “De conclusie was dat er geen steun was van de andere landen voor een nieuwe discussie. Alleen Portugal steunde Denemarken.”

Overtreding

“Als het klopt wat de Deense minister zegt, is Brinkhorst in overtreding”, stelt Dieter van Uytvanck, woordvoerder van de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) Nederland. “Via de motie-Gerkens heeft de Tweede Kamer hem namelijk opgeroepen om steun te geven aan andere landen die het onderwerp als B-item op de agenda zouden willen zetten.”

Volgens Van Uytvanck is er maar een conclusie mogelijk: een van de twee ministers heeft gelogen. Zelf meent Van Uytvanck dat het verhaal van Bendtsen klopt. “Zijn verhaal klopt wel. Ik heb de discussie zelf gevolgd.”

De Tweede-Kamerleden van de linkse oppositiepartijen toonden dinsdagmiddag tijdens een spoeddebat ook al hun twijfels over Brinkhorsts lezing van de gebeurtenissen op maandag. Volgens hen stond het verhaal van de bewindsman haaks op een onofficiƫle transcriptie die er van de Europese raad van ministers is gemaakt.

Donderdag zet de Tweede Kamer het debat over de softwarepatenten voort.