Debat over ‘.nl’-domeinen met trema’s en accenten

Dat zegt Ben Geerlings, woordvoerder van de SIDN. Het voorstel om domeinnamen met bijzondere tekens toe te staan (Internationalized Domain Names, IDN), is niet onomstreden. “Dergelijke domeinen kunnen de nodige problemen opleveren”, erkent Geerlings.

De SIDN wil ook weten of er behoefte is aan numerieke domeinnamen, zoals 9292.nl of 112.nl. Tot nu toe wijst de SIDN domeinaanvragen af voor namen die louter bestaan uit cijfers. Dit tot ongenoegen van onder meer de reisadviesorganisatie 9292, die nu het domein 9292ov.nl heeft.

Het nieuwe domeinnaamdebat gaat half november van start. Deelnemers aan het debat kunnen vanaf dat moment meepraten via de speciale site Domeinnaamdebat2006.nl. Ook komen er zeker drie fysieke bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 30 november.

Persoonsdomeinen

Tijdens het debat zullen ook de persoonsdomeinen (www.pietjepuk.327.nl) worden geĆ«valueerd. Deze persoonsdomeinen zijn in 2000 ingevoerd. De animo voor dergelijke domeinen is echter beperkt. Op dit moment zijn er welgeteld 496 persoonsdomeinen geregistreerd. Sinds januari 2003 kunnen particulieren ook een normale ‘.nl’-domeinnaam registreren.

Ook de arbitrageregeling voor Nederlandse domeinen zal tijdens het debat tegen het licht worden gehouden. Deze arbitrageregeling maakt het mogelijk om een domeingeschil buiten de rechter om te regelen.

Bedrijven die een conflict hebben met de eigenaar van een domeinnaam, kunnen hun klacht aan een arbitrage-instituut voorleggen. De geschillenbeslechting ligt in handen van de World Intellectual Property Organization, de VN-organisatie die waakt over intellectueel eigendom.

Domeinnaamdebat

De organisatie van het domeinnaamdebat is in handen van ECP. Het is niet voor het eerst dat er een domeinnaamdebat is in Nederland. In 2001 vond er ook al eens een soortgelijk debat plaats.