Consumentenbond laakt aanbod KPN, klacht bij NMa

De Consumentenbond noemt de door KPN voorgestelde `coulanceregeling’ voor Mxstream-klanten `slap’. KPN kondigde vrijdag aan dat de upload-snelheid voor Mxstream Basic van 64 naar 128 kb wordt verhoogd. Ook krijgen klanten die hun abonnement opzeggen, een deel van de aanschafkosten van het modem vergoed.

Volgens de Consumentenbond gaat het voorstel van KPN niet ver genoeg. De bond wil dat KPN de tariefsverhoging terugdraait. Dinsdag maakte KPN bekend dat het de tarieven voor Mxstream per 1 februari fors verhoogt. Het goedkope Mxstream Basic abonnement wordt ruim 5 euro duurder – een prijsstijging van 11 procent.

De Consumentenbond is niet onder de indruk van de verhoging van de upload-snelheid. “Dat lijkt een mooi gebaar, maar het gros van de klanten zal toch vooral geïnteresseerd zijn in de surfsnelheid en de downloadsnelheid en daarin verandert niets.”

Vreemde zaak

Verder noemt de Consumentenbond het `een vreemde zaak dat KPN pas met een coulanceregeling komt nadat de Bond een actie tegen KPN is gestart’. Overigens ging de Consumentenbond zelf ook pas tot actie over nadat honderden klanten bij bond hadden geklaagd. Aanvankelijk was de Consumentenbond niet van zins een actie tegen KPN te starten.

De Consumentenbond is niet van plan om naar de rechter te stappen om zo alsnog te bewerkstelligen dat de prijsverhoging wordt teruggedraaid. “Een rechter zal KPN altijd in het gelijk stellen omdat er formeel wel alternatieven zijn: consumenten kunnen ook op een andere manier gaan internetten.”

In plaats daarvan lobbyt de Consumentenbond bij de politiek. De bond wil meer bevoegdheden voor de telecomwaakhond OPTA en een aanpassing van de consumentenwetgeving om `deze oneerlijke handelspraktijken’ tegen te gaan. Het pleidooi voor meer bevoegdheden voor de OPTA is opmerkelijk, omdat de telecomwaakhond juist vermoedt dat de prijzen voor Mxstream nog te láág zijn.

InterNLnet

Na de Consumentenbond, de OPTA, de computerclub HCC, internetaanbieders Cistron en XS4ALL mengt nu ook internetaanbieder InterNLnet zich in het strijdgewoel rond de prijsverhoging voor Mxstream. De provider uit Nijmegen heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa.

Cees Verhoef, algemeen directeur van InterNLnet, stelt in een persbericht dat `er reeds lang aanwijzingen [zijn] dat KPN stelselmatig, met hoge inkooptarieven op delen van hun monopolistisch netwerk, vertragingstactieken en kleine pesterijen concurrenten probeert te vertragen om een fatsoenlijk ADSL-aanbod te ontwikkelen en snel een marktaandeel op te bouwen’.

Ondertussen zou KPN ADSL onder de kostprijs aanbieden. Op die manier wordt het concurrenten onmogelijk gemaakt om een `winstgevend, concurrerend aanbod’ tegenover Mxstream te stellen, meent InterNLnet.

De provider vindt daarom dat de NMa KPN moet dwingen om `de markt te compenseren voor het onterecht verkregen marktaandeel’. In de praktijk zou dit betekenen dat concurrenten als BBned en BaByXL gratis toegang moeten krijgen tot de KPN-centrales. Nu moeten de concurrenten van KPN daarvoor nog fors in de buidel tasten.