Commissie Europarlement stemt voor bewaarplicht

In de LIBE-commissie stemden 33 parlementariërs voor en acht tegen het plan om internetgegevens zes tot twaalf maanden op te slaan. Vijf parlementariërs onthielden zich van stemming. Op 13 december stemt het complete Europees parlement over het voorstel.

Providers worden volgens het compromis in de LIBE-commissie verplicht om zogeheten ip-logs (van de tijden waneer klanten contact maken met de internetaanbieder) te bewaren. Een meerderheid van de LIBE-commissie was ook voor het opslaan van e-mail- en internettelefoniegegevens was, maar de Nederlandse Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) maakte op procedurele gronden met succes bezwaar tegen het in stemming brengen van dat voorstel.

De verwachting is dat het Europarlement uiteindelijk alsnog zal instemmen met het opslaan van data over e-mail en internettelefonie. “Het is een kwestie van tijd voordat die gegevens weer in het voorstel worden opgenomen”, analyseert Edith Mastenbroek, Europarlementariër namens de PvdA.

Veel te ver

Sjoera Nas van de privacyorganisatie Bits of Freedom (BoF) vindt de uitkomst van de stemmingen een forse tegenvaller. “Dit gaat veel te ver.”

Woensdag bood Nas nog ruim 58.000 handtekeningen aan tegen de bewaarplicht aan Europarlementariër Alexander Alvaro, de rapporteur van de commissie. “Ik had gehoopt dat er meer mensen tegen de draconische amendementen zouden stemmen.”

De amendementen die de LIBE-commissie donderdag aannam, gaan volgens Nas verder dan oorspronkelijke plannen voor de bewaarplicht. Aanvankelijk was er sprake van dat de bewaartermijn niet langer dan drie maanden zou gaan duren. Bovendien zou er een onderscheid worden gemaakt tussen telefonie- en internetgegevens. Dat onderscheid is nu van de baan. “De deur naar internet is opengezet”, aldus Mastenbroek.

Buitenweg noemt de plannen ‘een enorme inbreuk op het recht op privacy’ en ‘buitengewoon kostbaar’. Volgens de GroenLinks-Europarlementariër kan het geld beter worden besteed aan gerichte opsporing en betere samenwerking tussen veiligheidsdiensten.

Communicatiediensten

Het voorstel ‘bewaring van gegevens die verwerkt zijn in verband met de levering van openbare elektronische communicatiediensten’ wordt nu inzet van een politiek spel. De Europese ministers, het Europarlement en de Europese Commissie moeten het eens worden over het voorstel.

“De kans is niet groot dat ze het eens worden”, denkt Nas. De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken willen namelijk nog verder gaan dan het Europarlement en de Commissie. Mastenbroek vreest dat het voorstel daardoor ‘alleen maar erger’ zal worden.

Als er geen overeenstemming komt, dan willen de Europese ministers hun eigen plan doordrukken. “Het Britse voorzitterschap wil de bewaarplicht graag invoeren”, stelt Mastenbroek. “Het plan om dat buiten het parlement om te regelen, hangt als een zwaard van Damocles boven ons hoofd.”

Nas verwacht dat het Europarlement het niet zal accepteren dat de Europese ministers zonder toestemming van het Europarlement een eigen voorstel aannemen. “In dat geval zal het Europarlement de Europese ministers voor het Hof van Justitie slepen”, verwacht zij.