CIDI probeert Gretta-peiling te beïnvloeden

“Geachte CIDI vriend(in), Het Dagblad Trouw peilt op zijn site momenteel wat men van de reis van Gretta vindt”, zo begint het bericht dat CIDI-directeur Naftaniel aan duizend mensen heeft gemaild.

Gretta is Gretta Duisenberg, echtgenote van de president van de Europese Centrale Bank (ECB), die vorig week een bezoek bracht aan de door Israël bezette gebieden. Trouw vraagt op zijn site of de bezoekers achter de acties van Duisenberg staan.

“De stemming lijkt gemanipuleerd, met dien verstande dat leden van het comité ‘Stop de bezetting’ massaal stemmen”, schrijft Naftaniel in zijn e-mail van zondag. “Breng zo spoedig mogelijk ook uw stem uit op www.trouw.nl en verspreid dit bericht rond onder vrienden.”

“Ik heb het mailtje verstuurd, omdat ik een plotselinge omslag zag in de uitkomst van de peiling”, zegt Naftaniel desgevraagd. “Er vonden plotseling zulke idiote afwijkingen plaats dat ik concludeerde dat de peiling mogelijkerwijs wordt gemanipuleerd.”

Volgens Naftaniel was dit de eerste keer dat hij zijn achterban heeft opgeroepen om een (internet)peiling te beïnvloeden. Ook deze actie bagatelliseert hij. “Die duizend mensen die ik heb aangeschreven, gaan heus niet allemaal stemmen. Bovendien staat in mijn mailtje niet eens een advies welk antwoord mensen moeten geven.”

Op het moment van schrijven waren er ruim 5700 stemmen uitgebracht. Van de stemmers stond 51 procent achter de acties van Gretta Duisenberg. “Toen ik vorige week bij het radioprogramma Standpunt.nl zat was er een vergelijkbare uitkomst”, aldus Naftaniel.