Als het aan minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) ligt, gaat de OPTA sneller besluiten nemen.
“Polderen is prachtig, maar soms is actie noodzakelijk”, aldus Brinkhorst. “Het is beter om negen goede en één slecht besluit te nemen dan helemaal geen besluit te nemen.” Snel handelen is volgens de bewindsman nodig omdat ‘markten snel veranderen’.
“Nederland is een ontzettend procedureland geworden. We moeten die procedures tegen het licht houden”, aldus de minister die toegaf dat de politiek medeverantwoordelijk is voor de door hem geconstateerde stroperigheid.
Brinkhorst deed zijn oproep maandagmiddag tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het afscheid van Jens Arnbak als voorzitter van de OPTA. Arnbak was sinds de oprichting van de OPTA voorzitter van de telecomtoezichthouder. Hij werd op 1 september opgevolgd door Chris Fonteijn.
Symmetrie
Behalve Brinkhorst gaven maandag ook Eurocommissaris Neelie Kroes en BT-topman Ben Verwaayen een toespraak. In de zaal zaten tal van prominenten, waaronder Pieter Kalbfleisch (directeur-generaal van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa) en Ad Scheepbouwer (bestuursvoorzitter van KPN).
De laatste, jarenlang één van de belangrijkste opponenten van Arnbak, riep de OPTA op om in te grijpen in de kabelsector. “Er is nu geen sprake van symmetrie in de regelgeving. Wij moeten andere bedrijven toegang geven tot onze infrastructuur, maar de kabelnetwerken zijn helemaal gesloten. Wij willen ook toegang tot de kabel.”
Verder moet de OPTA vooral terughoudend zijn met ingrijpen, meent Scheepbouwer. “De Nederlandse breedbandmarkt is niet gereguleerd en is nu één van de beste van Europa”, gaf Scheepbouwer als voorbeeld.
Convergentie
Verwaayen van British Telecom is het daar van harte mee eens. Hoe minder regels hoe beter, meent Verwaayen. Toezichthouders trappen volgens hem nu nog te vaak in de val dat ze ingrijpen op basis van de ‘realiteit van jaren geleden’.
Als voorbeeld noemde hij de Nederlandse discussie over de prijsregulering van voice over breedband. Tegen de belangrijkste spelers op die markt – Skype en grote internetbedrijven – kan de OPTA niets ondernemen. “Google en Microsoft erkennen de grenzen van Nederland niet.”
Nu is de Europese telecomsector wereldwijd nog toonaangevend. Maar daar kan verandering in komen, waarschuwde Verwaayen. Door de globalisering en convergentie van tv, telefoon en televisie krijgen de leidende Europese telecombedrijven concurrentie van bedrijven uit andere sectoren, zoals de softwaresector. En daar zijn bedrijven uit de Verenigde Staten dominant.