Brein wil verbod op zoekmachine voor mp3’s

Zoekmp3.nl is – de naam zegt het al – een zoekmachine waarmee internetters op het web naar mp3-bestanden kunnen zoeken. Je typt de naam van een artiest of een nummer in en Zoekmp3.nl levert de adressen waarvandaan dat bestand kan worden gedownload.

Als het aan Stichting Brein ligt, moet Zoekmp3.nl daar onmiddellijk mee ophouden. In april 2002 stuurde de auteursrechtenorganisatie al een eerste brief naar de maker van de zoekmachine, het bedrijf Techno Design.

Techno Design, dat via een andere weg zaken doet met de muziekindustrie (het bedrijf verkoopt ringtones), voelt er niets voor om aan de eisen van Brein te voldoen. Daarom stonden de twee partijen donderdagmiddag tegenover elkaar in de Haarlemse rechtbank. De zaak, een bodemprocedure, was aangespannen door Techno Design. “Wij willen duidelijkheid of het mag wat wij doen”, aldus Frank Dros van Techno Design.

Werkgelegenheid

Voor Willem Roos, de advocaat van de Stichting Brein, is het antwoord op deze vraag zo klaar als een klontje: wat Techno Design doet, mag niet. Volgens Roos is het vijf voor twaalf. “Het intellectueel eigendomsrecht dreigt ten onder te gaan op internet”, zo hield hij de rechtbank voor. “Het proletarisch winkelen uit de jaren zeventig en het stelen van de rijken is op internet tot norm verworden.”

De advocaat wees op de dalende omzetten van de muziekindustrie en op de grote hoeveelheden muziek die via internet worden uitgewisseld. “En het zijn niet alleen de Michael Jacksons en de Stones, die volgens sommigen al te veel verdienen, die daar het slachtoffer van worden. Het gaat ook om andere artiesten en om de werkgelegenheid van honderdduizenden mensen.”

Wie op de bres staat voor de belangen van rechthebbenden, krijgt op het `anonieme’ internet de wind van voren. Roos verwees naar de denial of service (DoS) aanval die vorige week op de site van Brein werd uitgevoerd. “De site van Brein werd na oproepen platgegooid met spam. Op een site waarvan ik de naam niet zal noemen, werd een prijs op het hoofd van Tim Kuik (de directeur van Brein, red.) gezet. Hij wordt afgeschilderd als een nazi die twaalfjarige meisjes naar de gaskamer stuurt”, aldus Roos.

Zoekmachine

Toegegeven: “Peer-to-peer is de grootste ramp die de muziekindustrie overkomt.” Maar ook `illegale mp3-sites zoals die van Techno Design’ zijn een nagel aan de doodskist van de muziekindustrie, stelde Roos.

Zoekmp3.nl is de `noodzakelijke schakel in het openbaar maken van muziekbestanden’, aldus de advocaat van Brein. “Dankzij de sites van Techno Design vinden mensen de muziek die ze willen downloaden. De bestanden waarnaar zij verwijzen, staan op obscure en ontraceerbare plaatsen die je normaal nooit zou vinden.”

Het vinden van bestanden is echter de functie van een zoekmachine, betoogde Christiaan Alberdingk Thijm, de advocaat van Techno Design die eerder met succes de eigenaars van het uitwisselprogramma Kazaa verdedigde. “Het gebeurt steeds minder dat mensen maar lukraak wat surfen. De meeste mensen gebruiken een zoekmachine. De pagina van Google is mijn startpagina.”

Door de Stichting Brein gelijk te geven, zou de Haarlemse rechtbank een gevaarlijk precedent scheppen, meent Alberdingk Thijm. “Zoekmachines vormen een cruciaal onderdeel van internet. Deze uitspraak heeft gevolgen voor zoekmachines over de hele wereld.”

De poging van Brein om Zoekmp3.nl aan te pakken past volgens Alberdingk Thijm in het rijtje van de pianola, het double-cassettedeck, de videorecorder en de mp3-speler: stuk voor stuk uitvindingen die de `auteursrechtenindustrie’ heeft proberen te verbieden.

Spider

Techno Design doet niets fout, betoogde Alberdingk Thijm. Het bedrijf is niet verantwoordelijk voor de mp3-bestanden waarnaar in de zoekresultaten wordt verwezen. Het zijn andere mensen die de bestanden online zetten. “Brein zou eigenlijk de mensen moeten aanspreken die de muziek op internet zetten, maar het is makkelijker om de maker van p2p-software of een zoekmachine aan te pakken.”

Techno Design heeft geen kennis van de inhoud van de bestanden die worden aangeboden, volgens Alberdingk Thijm. “Elke week wordt er een spider het web opgestuurd die op zoek gaat naar mp3-bestanden. Dat kunnen zowel legaal als illegaal aangeboden bestanden zijn. De spider maakt daar geen onderscheid tussen. Gezien de hoeveelheid hyperlinks is het ondoenlijk om de inhoud te beoordelen.”

Techno Design weet drommels goed waar ze mee bezig zijn, meent Brein-advocaat Roos daarentegen. “Hoezo weten ze niet waarover het gaat? Techno Design bood in het verleden deeplinks aan naar illegale mp3-bestanden in combinatie met de ringtones van de betreffende nummers. Men wist verdomd goed dat het om hetzelfde repertoire ging.”

Bovendien helpt Techno Design bij het omzeilen van de wachtwoordbescherming die op bepaalde mp3-bestanden zit, aldus Roos. “Techno Design levert dit wachtwoord.”

Op woensdag, een dag voor de zitting, is Techno Design opgehouden met deze `service’, zo liet Alberdingk Thijm weten. “We willen niet dat de rechtbank het zicht laat vertroebelen door de wachtwoorden. Het gaat erom dat Zoekmp3.nl een zoekmachine is. Een verbod daarvan zou buiten proportie zijn.”

Uitspraak op 14 april.