Brein pakt Emule.nl aan vanwege filmlinks

In een brief aan Marcel van Es, de beheerder van Emule.nl, sommeert Brein om ‘de illegale verspreiding via de website’ binnen 48 uur te staken. Van Es heeft inmiddels gehoor gegeven aan die oproep. Emule.nl is op zwart gegaan.

Op Emule.nl stonden zogeheten ed2k-links, waarmee bezoekers eenvoudig konden uitvinden waar bepaalde bestanden (voornamelijk films) zich bevinden op het eDonkey-netwerk. De site zelf bood geen bestanden aan.

Volgens Tim Kuik van de Stichting Brein hielp Emule.nl op die manier mee aan de illegale verspreiding van auteursrechterlijk beschermd materiaal. “Behalve om zo ongeveer alle films ging het daarbij bijvoorbeeld ook om games en de Van Dale.”

Zoekmp3.nl

Van Es wordt moedeloos van de brief van Brein. “De lol gaat er wel af op deze manier.” Eerder verwijderde hij al onder druk van de Nederlandse filmdistributeur A-Film een flink aantal links. Van Es is van plan om de site voorlopig op zwart te laten. “Ik wil bekijken onder welke voorwaarden mijn site weer de lucht in mag.”

De beheerder van Emule.nl wil om te beginnen de uitkomst afwachten van het proefproces van de Stichting Brein tegen de site Zoekmp3.nl. Die zaak – over een vergelijkbaar conflict – dient op 19 februari in Haarlem.

“Als Zoekmp3.nl die zaak wint, mogen wij ook weer links op onze site zetten”, meent Van Es. Zelf voelt hij niets voor een rechtszaak. “Ik ga geen gevecht aan met die jongens. Dat kan ik niet bekostigen.”

Linken

“Er is in Nederland nog geen rechterlijke uitspraak gedaan over het linken”, stelt Kuik. “Wij willen daar best een proces over voeren. Maar de sites waartegen wij optreden, kiezen telkens eieren voor hun geld en verdwijnen. Waarschijnlijk omdat ze zelf ook wel beseffen dat ze weinig kans maken.”

Kuik is niet onder de indruk van het verweer van Van Es dat hij alleen maar links plaatst. “Wij vinden dat linken ook een vorm van verspreiding is”, aldus Kuik. “Emule.nl moet zich niet achter de techniek verschuilen. Als je die redenering volgt, kan iemand iets op een buitenlandse server zetten en er vanuit Nederland naar linken. Zo werkt het natuurlijk niet.”

Scientology

De juridische status van de link is onduidelijk sinds het Gerechtshof in Den Haag in september vorig jaar een eerdere uitspraak van de Haagse rechtbank in de zaak van Scientology tegen Karin Spaink vernietigde. De Haagse rechtbank bepaalde eerder dat het niet was toegestaan om te linken naar onrechtmatig materiaal – een beslissing die onder meer een belangrijke rol speelde in de zaak van Deutsche Bahn tegen Indymedia.

Volgens Kuik is er een duidelijk verschil tussen de Scientology-zaak (waarbij Spaink op haar site uit geheime documenten van Scientology citeerde) en het verspreiden van muziek. “Bij het illegaal verspreiden van muziek is geen algemeen belang gediend.”

“Muziek is gewoon te koop in de winkel of op internet. Bij de spullen van Scientology was dat niet het geval. Alleen leden hadden toegang tot de documenten. De rechter heeft gezegd dat Scientology een sekte is. In zo’n geval is het terecht dat de vrijheid van meningsuiting boven het auteursrecht gaat.”