Blowers ‘kraken’ site Filip Dewinter

Maar schijn bedriegt. Het domein Filipdewinter.be is namelijk permanent in handen van enkele Belgische activisten die blijkbaar wel in zijn voor een practical joke.

Maandag lieten ze het daarom voorkomen alsof de site van Filip Dewinter was gekraakt. Het Belgische persbureau Belga en een groot aantal Belgische kranten – waaronder de Gazet van Antwerpen, Het Volk en Metro – pikten de ‘kraak’ op en plaatsten artikelen over de zogenaamde hack.

Met de nep-kraak van de site van Filip Dewinter wilde het ‘Donkerblowend Genootschap‘, een beweging die zich verzet ’tegen cannabishaat en -onverdraagzaamheid’, protesteren tegen de sluiting van een growshop op de Paardenmarkt in Antwerpen. De growshop werd op 1 april, de dag van de opening, meteen verzegeld door de politie. Op hetzelfde moment vond er een protest van zeventig Vlaams-Blokkers tegen de growshop plaats.

Inmiddels is de ‘gekraakte’ site weer vervangen door een persiflage op de denkbeelden van Dewinter. Zo wordt er onder meer reclame gemaakt voor een manifestatie tegen de Belgische vakbonden. Onder het motto ‘Staken schaadt, werken baat’ wordt het ‘Vlaamse volk’ opgeroepen op 1 mei deel te nemen aan een manifestatie in Oostende.

Ook staat er een persbericht over de ‘hack’ op de site. In het bericht, dat zogenaamd afkomstig is van Filip Dewinter, wordt schande gesproken van de kraak. “Terwijl wij Antwerpen drugsvrij hielden, kaapten drugsverslaafden en andere computercriminelen onze site. Hiermee wordt eens te meer bewezen dat georganiseerde criminaliteit, computercriminaliteit en drugscriminelen hand in hand gaan om legale acties tegen hun met onder de gordel technieken te bestrijden.”

Van wie is Filipdewinter.be?

De activisten die de site onderhouden, zijn moeilijk te achterhalen. Volgens de gegevens van DNS (de Belgische organisatie die verantwoordelijk is voor het uitgeven van domeinnamen) is het domein geregistreerd op een adres in Nederland, Spuistraat 216 in Amsterdam. Dat is hetzelfde adres waar het bekende krakerscafé Vrankrijk is gevestigd. Navraag leert dat de Nederlanders het domein op verzoek van enkele Belgische activisten hebben geregistreerd.

Wie de betreffende activisten zijn, is onbekend. En dat is niet zo vreemd volgens Patrick Coeman, die beheerder is van Antifa.be, een organisatie die actief is als hostingprovider voor anti-racistische sites. “Het kan verstandig zijn om je naam niet bekend te maken als je actief bent als anti-racist. Ik ben wel bekend en heb daar in het verleden de vervelende gevolgen van ondervonden”, aldus Coeman. In 1998 gooiden aanhangers van het Vlaams Blok een steen door zijn raam en besmeurden zij zijn huis met verf. Op de site van Coeman zijn foto’s te zien van de ravage die de racisten destijds aanrichtten.

Weblogger Hank heeft een mirror (kopie) van de ‘gekraakte’ site op zijn pagina staan. Dewinter heeft inmiddels een klacht ingediend tegen de eigenaars van het domein, wegens valsheid in geschrifte, zo meldt het ‘echte’ Vlaams Blok in een persbericht. Volgens Dewinter is het domein nu in handen van een ‘groep uiterst gewelddadige anarchisten’.