Bloggies 07: Winnaars

Dinsdagavond vond de uitreiking van de Dutch Bloggies plaats. Het jurybesluit over het beste politieke blog leidde tot een relletje. Maarten was er bij.

GeenStijl-verslaggever Rutger wil de microfoon overnemen van Maarten Boer (Buutvrij). Die is echter niet van plan daar aan mee te werken. Juryvoorzitter Peter Olsthoorn kijkt toe.

De uitreiking van de Dutch Bloggies leek dit jaar op het eerste gezicht professioneler dan ooit. Het feest vond plaats in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. De Haagse wethouder Frits Huffnagel, bekend uit het tv-programma Het Lagerhuis, verwelkomde het publiek. De winnaars werden bekend gemaakt met een virtuele slinger aan een rad van fortuin (uitleggen is zinloos, je had er bij moeten zijn). En laten we ook het gratis eten en de Web-streepje-log-meisjes niet vergeten.

De Web-log-meisjes waren weer van de partij. Op de vraag van presentator Maarten Boer hoeveel ze met de avond verdienden, gaven ze geen antwoord. ‘Dat gaat je niks aan.’

Toch liep niet alles gesmeerd. Het kraanwater was te duur (twee euro voor een glas). De namen van enkele prijswinnaars die hun Bloggie nog niet hadden ontvangen, verschenen vlak na de start van de avond kort in beeld. En ook het uitreiken van de prijzen verliep niet in alle gevallen vlekkeloos. Tot twee keer toe viel de onderscheiding al bij de overhandiging uit elkaar. Jurylid Erwin Blom noemde het weblog Zeekomkommer de eerste keer abusievelijk Zeepkomkommer – tot grote hilariteit van mijn buurvrouw die niet meer bijkwam. Het was kortom een ouderwetse weblog-bijeenkomst.

Het publiek keek vol spanning toe. Of nou ja, eigenlijk was dit al na afloop en stond iedereen hier te poseren voor een foto.

De grootste consternatie ontstond bij de uitreiking van de Dutch Bloggie voor het beste politieke weblog. Of eigenlijk bij het niet-uitreiken van die prijs. Want de jury had ‘na ampel beraad’ besloten de onderscheiding voor het beste politieke weblog dit jaar niet toe te kennen.

Jurylid Meüs van der Poel: ‘De politieke weblogs zijn in handen gevallen van campagnestrategen en reclamebureaus. Ook het weblog van Jan Marijnissen wordt nu gemaakt door een campagneteam. De authenticiteit moet weer terugkeren.’ Ook de weblogs die niet van politici of partijen zijn, konden niet op de sympathie van Van der Poel rekenen: dergelijke blogs volgen te veel te actualiteit.

Michiel Hulshof van Stemhok.nl was het niet met het juryoordeel eens en liet dat op luide toon weten. Hij liep naar het podium om met de CDA’er Van der Poel in discussie te gaan. ‘Hij weet niet waarover hij het heeft’, zei Hulshof over Van de Poel. Van der Poel was echter niet te vermurwen. Misschien was het satirische campagnefilmpje dat Stemhok.nl voor het CDA had gemaakt, het jurylid in het verkeerde keelgat geschoten?

 

Wiskundemeisje Jeanine Daems toont haar twee Dutch Bloggies. Het andere Wiskundemeisje, Ionica Smeets, kon niet bij de uitreiking van de Bloggies aanwezig zijn.

Ook in de categorie best vormgegeven weblog deelde de jury dit jaar geen Bloggies uit. ‘De kwaliteit van de vormgeving laat te wensen over’, meende jurylid Bert Hagendoorn. ‘Er is in 2006 te weinig spannends en vernieuwends gebeurd.’

Priscilla Tomasoa van sponsor T-Mobile geeft een tas aan Wijblijvenhier.nl.

Dan de weblogs die wel in de prijzen vielen. Grote winnaars waren de Wiskundemeisjes (best geschreven weblog en beste themaweblog), Wij Blijven Hier (beste collectieve weblog en de publieksprijs voor beste weblog), Spunk (beste videolog) en GeenStijl.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Dutch Bloggies kwam GeenStijl de onderscheidingen wel ophalen. Verslaggever Rutger van Geenstijl.tv ontving de prijzen uit handen van wethouder Huffnagel (best geschreven weblog volgens het publiek) en juryvoorzitter Peter Olsthoorn (beste weblog volgens de jury).

Olsthoorn vertelde tijdens zijn toespraak dat het besluit om GeenStijl te onderscheiden met een Bloggie voor het beste Nederlandse blog binnen de jury niet onomstreden was. ‘Ik word er zo moe van’, had één jurylid volgens Olsthoorn verzucht. ‘Onder de gordel’, oordeelde een ander over GeenStijl. ‘Ze zijn geworden waar ze jarenlang tegenaan schopten: een machtsfactor van betekenis’, aldus een derde jurylid.

GeenStijl nam voor het eerst in de geschiedenis de Dutch Bloggies in ontvangst. Dat moest natuurlijk op video worden vastgelegd.

Sargasso vorig jaar nog de grote winnaar – bleef dit jaar met lege handen staan. Daarmee bevindt het blog zich in goed gezelschap. Bright greep namelijk ook naast de prijzen. De flessen Berentzen Saurer Apfel, die de organisatie voor de verliezers had klaargezet, zijn we helaas vergeten.

De volledige uitslag staat hier.

Dit artikel verscheen op  Bright.nl.