Bijna 300 PvdA-sites beklad met drugspleidooi

Op de sites prijkt een plaatje van het tekenfilmfiguur Shin Chan die een pleidooi voor de legalisering van softdrugs houdt. “Uit onderzoek is gebleken dat de legalisering van softdrugs kan bijdragen aan het herstel van de Nederlandse economie alsmede het terugdringen van de criminaliteit.”

Daaronder meer verwijzingen naar drugs, zoals de tekst: “Realiteit is een illusie bij gebrek aan THC.” De pagina wordt afgesloten met een foto van PvdA-leider Wouter Bos met een joint in zijn mond.

Volgens een lezer van WebWereld die op een irc-kanaal over de defacements hoorde, zouden in totaal 289 sites zijn beklad. Het gaat daarbij om de sites van lokale afdelingen van de PvdA (bijvoorbeeld de afdeling Bladel), maar ook om de sites van de Jonge Socialisten (de jongerenafdeling van de PvdA) en Lekker Links (tijdens de verkiezingscampagne van 2002 opereerden drie vrouwelijke PvdA-kamerleden onder die naam).

Jan de Bruijn, redacteur van de PvdA-site, is verbaasd over de defacements. “Dat lijkt op een stevige fout in de beveiliging. We gaan hard aan de slag om het op te lossen.” Door wat voor beveiligingsprobleem de PvdA is getroffen, kon De Bruijn niet zeggen. “Er is één server gehackt.”

Degene die de sites heeft gedefaced schrijft onder meer op de pagina’s: “Ja, dat krijg je als je Windows draait. (…) Alles kan in Java.” Er zou sprake zijn van een fout in de webinterface.