Beurs begint spoedig met handelen via website

Beleggen via Internet: in de VS is het al de gewoonste zaak van de wereld. En als het aan de Nederlandse banken en commissionairs ligt, wordt het dat in Nederland binnenkort ook.

Gisteren werd bekend dat beleggers binnen enkele weken kunnen handelen via de website van de Amsterdamse effectenbeurs (www.aex.nl). De AEX is niet de eerste: een maand geleden introduceerde ABN Amro een beleggingssite (www.abnamro.nl/beleggen), eind april begint Robeco en komende zomer brengt ook de Postbank een site in de lucht.


De Nederlandse banken en commissionairs hebben duidelijk geleerd van de situatie in de Verenigde Staten. Daar keken traditionele commissionairs – zoals Merrill Lynch en Goldman Sachs – de kat uit de boom, terwijl pionier E*Trade (www.etrade.com) een groot deel van de online aandelenmarkt veroverde. Inmiddels handelt een kwart van de Amerikaanse particuliere beleggers via Internet in aandelen.

Beleggen via Internet heeft twee voordelen: het is snel en goedkoop. De klant typt zelf zijn orders in en dus hoeft de bank minder geld uit te geven aan personeelskosten. In de Verenigde Staten worden orders vervolgens binnen enkele seconden verwerkt. Dat is een stuk sneller dan in Nederland. Hier garandeert ABN Amro dat een order via Internet binnen een kwartier wordt verwerkt.

Beleggen via Internet mag dan snel en goedkoop zijn, veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van Internet. De meeste mensen durven nog geen boek via Internet te bestellen, laat staan dat ze de opdracht geven voor het kopen van een pakket aandelen.

Helemaal onterecht is die koudwatervrees van beleggers niet. Twee weken geleden konden bezoekers van de beleggingssite van de Rabobank (www.rabobank.nl), die anderhalf jaar geleden als eerste Nederlandse bank met een beleggingssite begon, de beleggingsportefeuilles van acht anonieme nummerrekeningen zien. De Rabobank had een fout gemaakt bij het aanpassen van de software.

Ook bij E*Trade gaat er geregeld wat mis. Toen in oktober vorig jaar de aandelenmarkt instortte en iedereen zijn aandelen wilde verkopen, raakte het systeem van E*Trade overbelast. Het gevolg was dat niemand meer kon verkopen. In Nederland kan zoiets niet gebeuren, roepen de banken. Maar geen van de banken kan uitsluitsel geven over hoeveel beleggers tegelijkertijd orders kunnen geven. ‘Vele duizenden’, volgens een woordvoerder van ABN Amro.

Dit artikel verscheen in Trouw.