De Belgische justitie heeft de 19-jarige virusmaakster Gigabyte enkele malen verhoord. Vlak voor kerst maakte Gigabyte nog een virus.
Gigabyte, die als één van de weinige virusschrijvers regelmatig in de openbaarheid treedt, heeft altijd ontkend dat zij computervirussen verspreidt. Doorgaans stuurt zij haar nieuwe virussen op naar antivirusbedrijven. Het maken van computervirussen is niet strafbaar, het verspreiden ervan wel.
Ook had Gigabyte virussen op haar website staan. Die site is inmiddels op last van de Belgische Justitie gesloten, zo meldt La Libre Belgique. “Ze was van plan om nieuwe virussen op haar site te zetten”, aldus inspecteur Olivier Bogaert tegenover de Belgische krant. De politie nam vijf pc’s van Gigabyte in beslag.
Als uit het onderzoek van de Belgische justitie blijkt dat Gigabyte inbreuk heeft gemaakt op de computerwetgeving, dan riskeert ze een gevangenisstraf van tussen de drie maanden en drie jaar.
Een Nederlandse virusmaker die niet met zijn naam in de publiciteit wil, noemt het optreden van de Belgische justitie `zinloos’. “Haar creaties hebben nooit echt schade aangericht. Haar pagina ging gewoon over haar hobby en toonde haar werk. Het doel was niet om mensen te infecteren.”
Jingle Bells
Gigabyte duikt regelmatig op in artikelen over virusschrijvers. Vorig jaar was ze te zien in het Nederlandse Jeugdjournaal. Ze gaf toen onder meer tips over hoe je je pc het beste tegen computervirussen kunt beveiligen.
De Belgische virusschrijfster heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze de `auteur’ is van verscheidene computervirussen. Vlak voor Kerst maakte ze bijvoorbeeld nog het virus `Quizy’. Dat virus verandert ringtonebestanden op de pc door `Jingle Bells’.
In juli vorig jaar maakte Gigabyte een virus met een kokosnotenspel. De bedoeling van het spel was om zoveel mogelijk kokosnoten te gooien naar de hoofden van de Belgische hacker Frans Devaere (ook wel bekend onder de naam ‘ReDaTtAcK’) en virusbestrijder Graham Cluley van Sophos. Hoe meer punten er met het spel verdiend werden, hoe minder bestanden er werden geïnfecteerd.
Zwaardere criminaliteit
Toen begin vorig jaar de Britse virusschrijver Simon Vallor tot twee jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, noemde Gigabyte die straf `te zwaar’. “Ik keur niet goed wat er is gebeurd, maar er is veel zwaardere criminaliteit in deze wereld, die minder zwaar wordt aangepakt.”
Ook over de straf die de Nederlandse maker van het Kournikova-virus Jan de W. kreeg (150 uur dienstverlening), was Gigabyte kritisch, zij het om geheel andere reden. “Hij kon niet eens programmeren. Dat heeft hij zelf toegegeven.”
Jan de W. maakte het Kournikova-virus met behulp van een virusgenerator, een programma waarmee elke leek zijn eigen virus in elkaar kan knutselen. Gigabyte daarover: “Ik vind dat er binnen de virus-scene over nagedacht moet worden om zulke generators alleen nog maar via e-zines beschikbaar te stellen. Dat houdt ze uit de handen van de grote massa die er beter met zijn pootjes vanaf kan blijven.”
“De meeste lamers zijn alleen geïnteresseerd in het lichtjes aanpassen van je code om het vervolgens onder eigen naam te verspreiden”, aldus Gigabyte. “Dat is ook de reden dat ik geen source code op mijn homepage publiceer, hoewel mensen er wel naar vragen.”