Bekende virusmaker bestrijdt nu virussen

Hij is in dienst getreden bij het Tsjechische bedrijf Zoner Software. Dat schrijft Benny op zijn site. Hij noemt zijn baan tegenover WebWereld ‘een grote uitdaging’. “Ik ben blij dat ik werk heb kunnen vinden waar ik echt verstand van heb.”

“Zoner Software is een bekend Tsjechisch bedrijf dat is gespecialiseerd in grafische programma’s, webdesign, webhosting en e-zines”, stelt Benny. “Ze hebben mij in dienst genomen omdat ze iemand zochten die een anti-virussysteem kon ontwikkelen om Zoner en hun klanten te beveiligen.” Volgens Benny is Zoner Software echter ‘nog geen anti-virusbedrijf’.

In het wild

Benny maakte jarenlang deel uit van 29A, een bekende groep van virusschrijvers. In de wereld van virusbestrijders staat 29A bekend als een groep die relatief ‘knappe’ virussen maakt.

Benny heeft zijn virussen nooit ‘in het wild’ losgelaten. Doorgaans stuurde hij zijn creaties naar anti-virusbedrijven. De Tsjechische virusschrijver was verantwoordelijk voor enkele opvallende virussen.

In 2001 maakte hij bijvoorbeeld het Winux-virus, het eerste computervirus dat zowel Windows- als Linux-computers kon infecteren. Een jaar later claimde Benny het eerste virus te hebben geschreven voor het .Net-platform van Microsoft.

Hysterisch

Benny maakt nu naar eigen zeggen geen deel meer uit van de virusgemeenschap. “Mijn laatste creatie was I-Worm.Serotonin, een virus dat ik twee jaar geleden heb gepubliceerd.”

Volgens de Tsjech hebben andere virusschrijvers vrij normaal gereageerd op zijn besluit om bij Zoner Software te gaan werken. “Omdat ik niet voor een bekend anti-virusbedrijf ben gaan werken, is de reactie van de virusgemeenschap niet zo hysterisch als de reactie van sommige media en journalisten.”

John Leyden, de virusdeskundige van The Register, betwijfelt in een artikel of Zoner Software er verstandig aan heeft gedaan om Benny in dienst te nemen. “Het is twijfelachtig of bekeerde virusmakers thuishoren in de it-beveiligingsindustrie.”

De meeste anti-virusbedrijven nemen geen (voormalige) virusschrijvers in dienst, omdat ze vrezen voor negatieve publiciteit, schrijft Leyden. Klanten zouden minder snel geneigd zijn om software te kopen waaraan een (voormalige) virusschrijver heeft meegewerkt.