Bedrijfsleven tegen opslaan internetsporen

De plannen van de lidstaten van de Europese Unie (EU) om zogeheten verkeersgegevens op te slaan, ondermijnen het consumentenvertrouwen en de concurrentiepositie van Europese bedrijven, waarschuwen vertegenwoordigers van het bedrijfsleven in een verklaring (pdf) die is gericht aan de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

Verkeersgegevens zijn bijvoorbeeld de telefoonnummers die iemand belt, de plaatsgegevens van de eigenaar van een gsm-toestel of de adressen van internetpagina’s die iemand bezoekt.

Vorig jaar nam het Europees Parlement een richtlijn aan waardoor EU-lidstaten dergelijke gegevens mogen opslaan om ze te gebruiken voor opsporingsdoeleinden. Sindsdien overleggen de EU-lidstaten achter gesloten deuren over voorstellen om telecom- en internetaanbieders te dwingen om gegevens over hun klanten op te slaan.

Digitale burgerrechtenorganisaties, providers en diverse EuroparlementariĆ«rs verzetten zich hevig tegen deze plannen voor `data retention’. Providers vrezen een administratieve rompslomp en extra kosten, terwijl digitale burgerrechtenorganisaties en EuroparlementariĆ«rs zich zorgen maken over de privacy van Europese burgers.

Duperen

Onder meer de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) en de Europese federatie van werkgevers UNICE (waarbij de Nederlandse werkgeversorganisatie VNO-NCW is aangesloten) hebben zich nu achter het verzet tegen de opslag van de verkeersgegevens geschaard.

Zij hekelen het gebrek aan inspraak bij het maken van plannen om verkeersgegevens op te slaan. “Het gebrek aan overleg met deskundigen zal leiden tot nationaal beleid dat communicatieaanbieders en hun klanten zwaar zal duperen”, meent het bedrijfsleven.

De organisaties vrezen dat de verplichte dataopslag die de EU-lidstaten willen invoeren, zal leiden tot `onredelijk hoge kosten’ voor internet- en telecomaanbieders. Bovendien denken de bedrijven dat de maatregelen de slagvaardigheid van opsporingsdiensten slechts `marginaal’ zullen verbeteren.

Meer informatie over het verzet van het bedrijfsleven is te vinden op Security.nl.