Het Amsterdamse internetbedrijf Guts biedt alle 150 Tweede-Kamerleden een gratis homepage aan. Doel is om de kloof met de burger te dichten.
“Bij de laatste verkiezingen heb je kunnen zien dat er nog steeds een grote kloof tussen de kiezer en de politiek bestaat”, meent Bram Heerink van internetbedrijf Guts. “De gewone burger staat dichterbij iemand als Fortuyn dan bij het gemiddelde kamerlid.”
“Als je mensen vraagt om wat kamerleden van de VVD of PvdA op te noemen, komen de meesten niet verder dan een paar namen. En dat terwijl ze toch kamerleden toch belangrijk werk doen dat de burger direct raakt.”
Internet kan uitkomst bieden, denkt Heerink. “Uit onderzoek blijkt dat maar een kwart van de kamerleden een homepage heeft. En dat terwijl internet een prima medium is om dichterbij de burger te komen. Je hoort nu wel alle pleidooien dat politici weer de wijken in moeten, maar via internet kun je als politicus 365 dagen per jaar, 24 uur per dag in contact komen met de burger.”
Gratis homepage
Daarom biedt zijn bedrijf Guts alle kamerleden een gratis homepage aan. “De kamerleden kunnen zelf tot op grote hoogte bepalen hoe ze die vervolgens invullen. Wij zorgen ervoor dat ze de pagina makkelijk zelf kunnen onderhouden.”
Of internet echt hét middel is om de kloof met de burger te dichten, is overigens de vraag. De Tweede-Kamerleden die al wel een site hebben, trekken daarmee doorgaans niet meer dan enkele tientallen bezoekers per dag.
De CDA’er Joop Wijn, toch een van de bekendste Tweede-Kamerleden, heeft de laatste drie weken bijvoorbeeld niet meer dan 65 bezoekers per dag gekregen.
Melkert
Volgens Heerink kan daar echter verandering in komen. “Een groot probleem bij veel politieke sites is de actualiteit. Als je nu naar de site van Ad Melkert gaat, staat daar bijvoorbeeld nog steeds dat hij partijleider is.”
Wordt Guts gedreven door idealisme of is het vooral een publiciteitsstunt? Heerink: “We zijn natuurlijk niet vies van publiciteit. Maar de bottom line is dat we het slecht vinden dat de communicatie tussen politici en burgers via internet nu nog zo gebrekkig verloopt.”
Heerink heeft inmiddels alle in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen gemaild met zijn aanbod. Reacties van geïnteresseerde Tweede-Kamerleden zijn echter nog niet binnen.