AMS-IX weet niets van ‘concurrent’ Rotterdam

Het duurt even voordat directeur Job Witteman van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) van zijn verbazing bekomen is. “De Rotterdam Internet Exchange? Nee, daar had ik nog nooit van gehoord.”

Dat kan kloppen, bevestigt Sander Versluys van Intermax, een van de twee bedrijven die de Rotterdam Internet Exchange van de grond willen tillen. Donderdag stuurden de internetbedrijven Intermax en Luna een persbericht de deur uit over hun plannen.

Versluys: “De wens om een Rotterdams internetknooppunt op te starten, bestond al langer in deze regio. Nu gaat een datapakketje dat van Rotterdam-West naar Rotterdam-Oost moet, nog via Amsterdam. Als we hier een eigen knooppunt hebben, hoef je minder kilometers af te leggen.” Dat kan behalve snelheidswinst ook leiden tot een kostenreductie, meent Versluys.

Interesse

Diverse bedrijven hebben al interesse getoond. “Wirehub zal binnenkort met een <i>wireless</i> aansluiting mee gaan doen. En daarnaast zijn we nog met vier andere partijen in gesprek. Binnen enkele weken hopen we daarmee overeenstemming te kunnen bereiken.” De namen van deze bedrijven kan Versluys niet noemen.

Witteman van de AMS-IX denkt dat een Rotterdams internetknooppunt vooral interessant is voor kleine partijen. “Wij hebben eenmansbedrijven niets te bieden. Zo is een van de voorwaarden bij ons dat een aangesloten bedrijf 24 uur per dag bereikbaar is.”

Versluys is het daarmee eens. “Bij de AMS-IX moet je een enorme drempel overwinnen. Voor kleine partijen zijn de prijzen hoog.”

Niet eenvoudig

Witteman waarschuwt dat het opzetten van een internet exchange ‘niet eenvoudig’ is. “Voor een internetknooppunt heb je een kritische massa nodig: je bent alleen interessant als er veel andere partijen bij zijn aangesloten.” De AMS-IX is nu het internetknooppunt met de meeste aangesloten partijen ter wereld.

Volgens Witteman zal het Rotterdamse initiatief ‘geen internet exchange in de traditionele zin des woords’ worden. “De AMS-IX is onafhankelijk. We zijn niet gebonden aan een bepaalde provider. De Rotterdam Internet Exchange klinkt meer als een reseller van bandbreedte. Luna is zelf ook bij ons aangesloten.”

Ook de Rotterdam Internet Exchange moet uiteindelijk onafhankelijk worden, aldus Versluys. “We willen de organisatie uiteindelijk omvormen tot een onafhankelijke vereniging met een onafhankelijk bestuur.”