Alarmknop

Hoe zou zoiets gaan? Bestaat er een geheim genootschap van Europese ministers die met elkaar onmogelijke internetideeën uitwisselen? Dat Donner aan zijn Europese collega’s vertelt: “Ik heb nu toch iets bedacht: een alarmknop in elke chatbox…”

“Geniaal, geniaal”, giechelt Benn. “Die moet ik onthouden.”

“Ja, ja”, zegt een Franse minister enthousiast. “En als een kind die knop dan indrukt, gaan op het kantoor van de internetaanbieder de alarmbellen rinkelen.”

Het treurige is natuurlijk dat de Donner en Benn werkelijk denken dat een alarmknop mogelijk is en iets oplost. Het idee van de alarmknop zorgt echter eerder voor een vals gevoel van veiligheid dan dat het een serieuze oplossing is. Veel irc- en chatkanalen kennen bijvoorbeeld helemaal geen moderators. Dan kun je op een alarmknop drukken wat je wilt, maar is er niemand om in te grijpen.

En kun je het beschermen van kinderen sowieso wel overlaten aan internetbedrijven die chatboxen exploiteren? Hoe komen die erachter wie kind is en wie pedoseksueel? Op internet kun je je nu eenmaal makkelijk anders voordoen dan je bent. Het idee dat er constant iemand over je schouders meeleest als je zit te chatten, lijkt mij bovendien ook niet echt aantrekkelijk.

Het verstandigste is om kinderen goed voor te lichten over waar ze op moeten letten als ze gaan chatten. Uiteindelijk is elke computer natuurlijk allang uitgerust met een alarmbutton: de aan- en uitknop.

Gelukkig besteedt Benn ook aandacht aan educatie. De Britse regering trekt 1 miljoen pond uit om kinderen voor te lichten over de ‘gevaren’ van internet. En dan met name over het afstaan van persoonlijke gegevens en het maken van afspraken met onbekenden.

Het is te hopen dat in de campagne niet de ‘van dik hout zaagt men planken’-methode wordt toegepast die de Britse regering eerder voor zijn anti-drugscampagnes gebruikte. Daarbij werden er jarenlang spotjes op de radio uitgezonden die je het idee gaven dat je van geluk mocht spreken als je na het roken van een joint niet in een ziekenhuis was beland.

Dergelijke campagnes, waarbij de gevaren zwaar worden overdreven, werken uiteindelijk averechts. Het drugsgebruik onder Britse jongeren ligt bijvoorbeeld een stuk hoger dan onder Nederlandse.

Behalve kinderen moeten ook ouders worden bijgespijkerd, denkt Benn. Zij kunnen hun kroost immers voor internetgevaren behoeden.

Ook om een andere reden kan het geen kwaad als volwassenen zich beter bewust worden van de ‘gevaren’ van internet. In het ‘Amsterdams Stadsblad’ las ik dat vorig weekend drie vrouwen en een meisje waren aangehouden, omdat ze een 18-jarige vrouw in het centrum van Amsterdam hadden mishandeld en beroofd.

Aanleiding was een ruzie op een chatbox. Het viertal had het slachtoffer vervolgens met een smoes naar het Waterlooplein gelokt. “Vier mannen wisten de vechtende vrouwen aanvankelijk uit elkaar te halen maar konden niet voorkomen dat het slachtoffer daarna nogmaals werd mishandeld en van haar tas bestolen”, aldus het Amsterdams Stadsblad.

Nog een goed idee: een cursus zelfverdediging voor mannen.