Advies Hoge Raad: XS4ALL mag spammer weren

Dat stelt de advocaat-generaal bij de Hoge Raad in een advies over de rechtszaak van XS4ALL en enkele klanten tegen het inmiddels verdwenen spambedrijf AbFab. De mening van de advocaat-generaal geldt als een zwaarwegend advies. In de meeste gevallen neemt de Hoge Raad dit advies over.

Volgens de advocaat-generaal mag de provider derden de toegang tot zijn netwerk ontzeggen ‘indien XS4ALL voor het besluit daartoe voldoende legitieme redenen kan aanvoeren, en het besluit op een redelijke afweging van belangen berust’.

De Amsterdamse provider beschouwt het advies van de advocaat-generaal als ‘een steun in de rug’. “Volgens de advocaat-generaal kan XS4ALL actief optreden tegen meerdere kleine spammers die, hoewel ze individueel weinig voorstellen, gezamenlijk een aanzienlijke overlast voor de klanten van XS4ALL veroorzaken. Het Hof in Amsterdam oordeelde eerder dat XS4ALL dat recht niet had”, stelt XS4ALL in een verklaring.

“Als de Hoge Raad dit advies van de advocaat-generaal overneemt, stelt dat ons in staat om spamruns die veel van onze systemen vragen, aan de poort te blokkeren”, aldus Edith Mastenbroek van XS4ALL. Grote spamruns kunnen voor problemen zorgen bij providers. Vorige maand raakten de mailservers van Ladot bijvoorbeeld verstopt door spam.

Voorgeschiedenis

XS4ALL sleepte AbFab begin 2002 voor de rechter. XS4ALL eiste dat de spammer zou stoppen met het versturen van e-mails naar de klanten van de provider. De Amsterdamse rechtbank gaf XS4ALL aanvankelijk gelijk, maar het gerechtshof draaide de uitspraak in hoger beroep terug.

De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad nu om XS4ALL toch gedeeltelijk gelijk te geven. Op een ander punt krijgt de provider namelijk niet zijn zin: volgens de advocaat-generaal vormt spam geen grote inbreuk op de privacy. De advocaat-generaal volgt hiermee het Hof. Het gerechtshof stelde vorig jaar dat gebruikers makkelijk van e-mailadres kunnen wisselen als ze veel spam ontvangen.

De uitspraak van de Hoge Raad, die wordt verwacht op 13 februari 2004, komt enigszins als mosterd na de maaltijd. De Tweede Kamer stemde recent in met een spamverbod dat het versturen van ongevraagde commerciƫle e-mail naar particulieren verbiedt.