AbFab beroept zich op mensenrechtenverdrag

Dat betoogden de advocaten van AbFab woensdagochtend in het hoger beroep van een rechtszaak tegen XS4ALL en vier klanten over het versturen van ongevraagde commerciële e-mail.

In artikel 10 van het mensenrechtenverdrag is de zogeheten informatievrijheid vastgelegd. Die vrijheid zou volgens AbFab ook moeten gelden voor het versturen van ongevraagde commerciële e-mails, op internet doorgaans aangeduid met de term `spam’.

AbFab is verreweg de bekendste spammer van Nederland. Het bedrijf verzorgde onder meer de reclame per e-mail voor NRC Handelsblad, FEM De Week en Amev.

Vervoersplicht

XS4ALL wil dat AbFab ophoudt met het versturen van ongevraagde e-mails naar zijn klanten. In een kort geding bepaalde de Amsterdamse rechter in maart al dat XS4ALL in zijn recht stond met het verzoek om een spamverbod. Volgens de rechter heeft XS4ALL geen wettelijke `vervoersplicht’.

Bovendien heeft XS4ALL in zijn algemene voorwaarden staan dat het versturen van spam verboden is. AbFab heeft een ADSL-abonnement bij XS4ALL.

AbFab acht zich echter op geen enkele wijze gebonden aan de algemene voorwaarden van XS4ALL. Daarnaast meent het bedrijf dat het spamverbod inbreuk maakt op zijn `informatievrijheid’.

Dubbele moraal

Volgens de advocaten van AbFab houdt XS4ALL er een dubbele moraal op na. “XS4ALL stelt altijd dat het geen boodschap heeft aan de boodschap: het bedrijf is niet verantwoordelijk voor wat zijn abonnees op internet zeggen of doen. Dat is onder meer gebleken in de rechtszaken die Scientology en recent nog Deutsche Bahn tegen XS4ALL hebben aangespannen.”

“Waarom XS4ALL bij e-mailreclame er opeens een ander standpunt op nahoudt, is onduidelijk. XS4ALL is gewoon bezig met een kruistocht tegen het fenomeen spam, waarbij AbFab de kop van jut is”, meent AbFab.

Jehova’s getuige

De advocaat van XS4ALL verwierp het beroep van AbFab op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. “Net zoals een huiseigenaar een Jehova’s getuige vriendelijk mag verzoeken om buiten te blijven, mag XS4ALL verzenders van reclamemails verzoeken om hun berichten bij zich te houden. Of zoals de vorige rechter zei: `u mag best reclame maken, maar niet in mijn voortuin’.”

Een verbod op het versturen van spam naar XS4ALL-abonnees is daarmee geen flagrante inbreuk op de vrijheid van meningsuiting, aldus de provider. “AbFab en de bedrijven die gebruik maken van de diensten van het bedrijf, hebben genoeg andere mogelijkheden om hun boodschap naar buiten te brengen.”

Tot slot wees XS4ALL op de onlangs door het Europees Parlement aangenomen richtlijn die het versturen van ongevraagde commerciële e-mail in Europa verbiedt. Deze richtlijn moet nog worden omgezet in Nederlandse wetgeving. De bedoeling is dat dat binnen vijftien maanden gebeurt.

De uitspraak is op 18 juli.