Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft aangifte gedaan tegen de linkse discussiesite Indymedia wegens antisemitisme.
Het gaat volgens het MDI onder meer om de bewering dat ‘Joden uit zijn op wereldheerschappij’ en een oproep van ‘een zogenaamde christelijke organisatie’ die zegt ‘in Europa al volop bezig te zijn met het vernietigen van synagogen waar haat wordt gepredikt’.
‘Lizet’ van Indymedia betreurt de aangifte. “Vooral omdat wij zelf tegen racisme en antisemitisme zijn.” Indymedia was dinsdagavond nog niet op de hoogte van de aangifte. “Het is jammer dat deze meneer geen contact met ons heeft gezocht. We zijn graag bereid om het in goed overleg weg te halen.”
Ronald Eissens van het MDI: “Wij hebben ook al in juli contact gehad met Indymedia. Na druk van onze kant hebben ze destijds een dertigtal uitingen verwijderd. Ze werken dus wel mee, maar houden de boel vervolgens niet schoon.”
“Ik heb wel eens tegen Indymedia gezegd: ‘Jullie zijn een openbaar urinoir, maar wij zijn niet de toiletjuffrouw.’ Ook Indymedia Duitsland, BelgiĆ«, Frankrijk, Zweden en Amerika liggen onder vuur vanwege het toelaten van dit soort uitingen.”
Daarom heeft het MDI nu besloten aangifte te doen. “We doen niet zomaar aangifte. Dat gebeurt alleen als het uit de klauwen loopt”, aldus Eissens van het MDI. “We zijn gericht op verwijdering, niet op aangifte.”
Stok om mee te slaan
Door de toenemende spanning in het Midden-Oosten is het aantal antisemitische uitingen het afgelopen jaar sterk gestegen, constateert Eissens. “Mensen die toch al iets tegen joden hebben, gebruiken de situatie als een stok om mee te slaan.”
‘Lizet’: “Soms is het twijfelachtig of iets antisemitisch is. Daar hebben we ook zelf wel eens discussies over. We proberen de site zo goed mogelijk te monitoren, maar soms glipt er iets doorheen. Bijvoorbeeld omdat iemand een bericht ’s nachts plaatst of omdat het een reactie is op een oud onderwerp.”
Volgens het MDI is het aantal meldingen van racistische en antisemitische uitingen dit jaar fors gestegen. “Vorig jaar hadden we 691 meldingen, nu zitten we alweer op 650. Ik schat dat we dit jaar uitkomen op tussen de 850 en 1000 meldingen.”
In het vierjarige bestaan van het MDI zijn volgens Eissens drie veroordelingen uitgesproken na een aangifte van het meldpunt. “Daarnaast zitten er nog achttien aangiftes bij het Openbaar Ministerie in de pijplijn.”