Nederlanders claimen Belgische domeinnamen

Nederlanders hebben de liberalisering van de Belgische domeinnaammarkt van vorige week aangegrepen om domeinen als wielrennen.be en belgie.be vast te leggen. De Belgische minister voor Telecommunicatie Rik Daems wil een onderzoek instellen naar de Nederlandse ‘kolonisatie’ van het Belgische internet, zo meldt de Belgische krant De Standaard.

Vorige week maandag werd de uitgifte van Belgische domeinen geliberaliseerd. Tot dan toe konden alleen bedrijven, instellingen en merkhouders Belgische domeinnamen registreren. Nu kunnen ook particulieren hun eigen domein claimen. Vrijwel alle beperkingen zijn nu verdwenen.

Ook Nederlanders kunnen nu Belgische domeinen aanvragen. “Voorheen was dat bijna onmogelijk”, vertelt Geert de Bysir van het Belgische Registratiebureau DNS (de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van ‘.be’-domeinen). “Als Nederlander moest je een bedrijf met een Belgische vestiging hebben om een ‘.be’-domein te kunnen registreren.”

3.300 van de 35.000 domeinen die sinds vorige week werden aangevraagd, zijn naar Nederlanders gegaan. De Bysir vindt dat ‘vrij veel’. “Zeker als je bedenkt dat tot nu toe minder dan een procent van de Belgische domeinen in Nederlandse handen was. Aan de andere kant is het niet echt verrassend, omdat Nederland en België natuurlijk buurlanden zijn met dezelfde taal.”

De handel in domeinnamen is in België, in tegenstelling tot in Nederland, verboden. Dat betekent dat de Nederlanders zelf wat met de aangeschafte domeinen zullen moeten gaan doen. Sommige Belgen vrezen echter dat de Nederlandse ‘domeinkapers’ toch wegen zullen vinden om hun domeinen door te verkopen.

Obscene namen

Het Registratiebureau DNS heeft vorige week ook de inhoudelijke controle op de registratie van domeinnamen laten vallen. Dat betekent niet alleen dat het nu mogelijk is om merken als domein te claimen, maar ook om ‘obscene’ en ‘beledigende’ namen te registreren. Voor de liberalisering van vorige week maandag mocht een domeinnaam niet strijdig zijn met “de openbare orde of goede zeden”.

Het bedrijf Funcall, dat in Nederland al diverse pornosites exploiteert, greep deze nieuwe mogelijkheid aan om een groot aantal ‘obscene’ namen te claimen. Geil.be, pijpen.be en gangbang.be zijn maar een paar van de Belgische domeinen die nu in handen zijn van het bedrijf uit Oegstgeest.

Funcall benadrukt dat hij de domeinen niet geregistreerd heeft om weer door te verkopen. “Ik heb ze geregistreerd om ze te gebruiken.”