De oprichters van hostingprovider Vuurwerk mogen weer producten en diensten op de markt brengen waarmee ze concurreren met Versatel.
De oprichters van Vuurwerk, Bo de Visser en Roger Heykoop, zijn niet langer gebonden aan het concurrentiebeding, waardoor ze tot 2004 niet mochten concurreren met Versatel. Wel moeten De Visser en Heykoop hun nieuwe producten eerst aanbieden aan Versatel voordat ze er zelf de markt mee opgaan. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vorige week bepaald.
Versatel nam Vuurwerk in 1999 over van De Visser en Heykoop. Bij de verkoop werd contractueel vastgelegd dat de oprichters van Vuurwerk vijf jaar lang niet betrokken mochten zijn bij activiteiten waarmee ze zouden concurreren met Versatel.
Right of first refusal
Naar aanleiding van een gesprek over een nieuw product liet de juridisch adviseur van Versatel in maart van dit jaar echter in een brief weten dat het concurrentiebeding voor De Visser en Heykoop kwam te vervallen.
In plaats daarvan kreeg Versatel het `right of first refusal’: De Visser en Heykoop moeten hun nieuwe producten eerst aanbieden aan Versatel die de mogelijkheid heeft om het product exclusief af te nemen. Pas als Versatel niets in het product ziet, mogen De Visser en Heykoop er zelf mee aan de slag.
Even later leek Versatel echter ook afstand te willen nemen van het `right of first refusal’. Rik Lelieveld, directeur van Vuurwerk, stuurde in augustus een e-mail met die strekking naar De Visser. “Vuurwerk (…) heeft geen belangstelling meer voor [jullie] diensten en producten. Nu niet en in de toekomst niet.”
Rechter
Dat is mooi, dachten De Visser en Heykoop, kunnen we eindelijk verder zonder rekening te hoeven houden met Versatel. Hun advocaat stuurde Versatel een brief. Of het telecombedrijf even een krabbel kon zetten onder een overeenkomst waarmee de beëindiging van het concurrentiebeding en het `right of first refusal’ zou worden bekrachtigd.
Niets daarvan, schreef de advocaat van Versatel terug. Lelieveld was helemaal `niet bevoegd’ om het `right of first refusal’ te beëindigen. Ook het concurrentiebeding zou nog steeds van kracht zijn.
De Visser en Heykoop besloten hierop om naar de rechter te stappen. Die stelde hen gedeeltelijk in het gelijk. De twee oprichters van Vuurwerk zijn niet langer gebonden aan het concurrentiebeding, maar Versatel behoudt wel het `right of first refusal’.
Weer vrij
Roger Heykoop is blij met de uitkomst. “Voor ons betekent het dat we weer vrij zijn om zaken te doen. We zijn niet meer gebonden aan het concurrentiebeding en het ‘right of first refusal’ geldt alleen voor nieuwe producten die Versatel nog niet zelf aanbiedt.”
Heykoop denkt niet dat Versatel veel gebruik zal maken van het ‘right of first refusal’. “De verhoudingen zijn inmiddels dermate verstoord dat ik niet verwacht dat ze nog zaken met ons willen doen.”
Versatel heeft nog tot volgende week donderdag de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Heykoop verwacht niet dat dat zal gebeuren. “Ik denk niet dat de volgende rechter een andere uitspraak zal doen.”